Foto: JOCA_PH/Shutterstock
In 2017 werden crypto exchanges verboden in China, en Binance vertrok uit het land. Of toch niet? Volgens documenten in handen van The Financial Times onderhield Binance sinds 2017 wel degelijk banden met China. Ook was er personeel actief in het land en werden er operaties draaiende gehouden.
Binance kantoren en personeel in China
Volgens The Financial Times was er eind 2019 nog een kantoor van Binance actief binnen de Chinese grenzen. Ook werd er een Chinese bank gebruikt om personeel in China te betalen. Dit is zeer opmerkelijk te noemen aangezien Binance in 2017 aangaf alle activiteit in het land stop te zetten.
Daarnaast lijkt het erop dat Binance actief probeerde deze activiteit in China te verbergen. In berichten uit 2019 is te lezen dat medewerkers van de crypto exchange de activiteit in het land geheim moesten houden.
“Onthoud: in het openbaar hebben we kantoren in Malta, Singapore en Oeganda. Bevestig a.u.b. geen kantoren in China.”
Sinds deze week is Binance verwikkeld in een rechtszaak met de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC). De CFTC klaagt de exchange aan omdat het meerdere handels- en derivaten wetten zou hebben overtreden. Ook zou er sprake zijn van marktmanipulatie op het platform.
De aanklacht van de CFTC claimt dat Binance de locaties van kantoren verdoezelde. Daarnaast meent de CFTC ook dat Binance “de identiteiten van entiteiten actief op het platform en de locaties hiervan” verborgen hield.
Bitcoin exchange ontkent alle verwijten
Een woordvoerder reageert namens Binance op The Financial Times en ontkent stellig alle verwijten.
“[Binance] opereert niet in China, en we hebben ook geen technologie, inclusief servers en data, in China. We verwerpen alle tegenstrijdige beweringen. De Chinese, zoals elke andere regering, heeft geen toegang tot Binance data behalve als we wetmatige en legitieme verzoeken van autoriteiten beantwoorden.”
De enige actieve vestiging in China waar het bedrijf relaties mee zou heben is een callcenter om klanten in het Mandarijn, de meest gesproken taal in China, van dienst te kunnen zijn.