Foto: Ground Picture/Shutterstock
De afgelopen maanden was het handelsvolume in de crypto-markt enorm laag. Tot overmaat van ramp kreeg Binance aan de stok met verschillende regulerende instanties. Het volume van deze cryptobeurs daalde harder dan dat van welke andere grote concurrent dan ook, alhoewel andere exchanges ook niet gespaard zijn gebleven.
Activiteit verdwijnt door krimp crypto exchange Binance
Dat schrijft Kaiko in een wekelijks onderzoeksrapport. Vorig week stond in het teken van het afronden van het tweede kwartaal, dat betekent dat het volume van het hele kwartaal ook kort werd besproken. Helaas was het nieuws wat negatief, het volume van de afgelopen drie maanden in de markt in zijn geheel bereikte namelijk een niveau dat sinds 2020 niet meer is bereikt.
Op grote handelsplatformen als Coinbase, Kraken en OKX waren de bedragen 50% lager dan in het eerste kwartaal. Maar Binance spande de kroon met een krimp van 70%. Dat zal voor een deel zijn gekomen doordat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heftige aantijgingen heeft gedaan in de begin juni aangespannen rechtszaak tegen het bedrijf.
Niet alleen zou Binance maar liefst 61 ongeregistreerde effecten aanbieden, ook zou het zich schuldig maken aan fraude. Vervolgens kreeg het verschillende keren problemen met zijn bankpartners, wat leidde tot een gebrekkige liquiditeit. Volgens Kaiko werden op Binance’ Amerikaanse dochterbedrijf bepaalde cryptocurrencies zoals VeChain (VET) en Solana (SOL) hierdoor met een korting verkocht.
DeFi trekt aan
Ondertussen bereikten Zuid-Koreaanse exchanges vorige week een mijlpaal. De waarde van in Koreaanse won (KRW) gedenomineerde handel steeg eind juni namelijk voorbij de crypto-handel in dollars. Dit zou met name zijn veroorzaakt door twee tokens; waves (WAVES) en bitcoin cash (BCH).
De in euro’s gedenomineerde handel daalt al sinds afgelopen maart, maar vorige week is het volume gedaald tot het laagste niveau sinds het begin van de bullmarkt in 2020. Binance zou ook hier een belangrijke oorzaak voor zijn. Begin 2023 was dit platform namelijk goed voor 40% van al het handelsvolume in euro’s, maar in juni lag dit percentage op slechts 16%.
Door de problemen bij gecentraliseerde bedrijven is Decentralized Finance (DeFi) juist veel aantrekkelijker geworden. Vermogende handelaren kochten namelijk veel van Compounds token COMP, waardoor de prijs met meer dan 50% steeg.