Foto: Belish/Shutterstock
In 2022 onderschepte Binance samen met de Drug Enforcement Agency (DEA), de Amerikaanse drugshandhavingsinstantie, 1,8 miljoen dollar aan drugsgeld, blijkt uit gerechtelijke documenten. De geldlijn die gebruik maakte van Binance behoorde toe aan een Mexicaans drugskartel actief in de Amerikaanse staat Michigan. De crypto exchange werd door het kartel gebruikt om drugsopbrengsten om te zetten in stablecoins en terug te sturen naar Mexico.
DEA en Binance slaan handen ineen
De 1,8 miljoen dollar aan in beslag genomen crypto waren verspreid over zes accounts die in mei 2022 werden opgerold. Volgens de rechtbank werden de accounts gebruikt om cash opbrengsten van drugsverkopen om te zetten in stablecoins en bitcoin (BTC). Deze cryptovaluta werden vervolgens naar een adres van een criminele organisatie in Mexico gestuurd.
De DEA en Binance werken al langer samen en delen informatie over mogelijke criminele activiteit op het handelsplatform. De kans is echter groot dat de 1,8 miljoen dollar aan drugsgerelateerde cryptomunten enkel het topje van de ijsberg is. Crypto transacties zijn nog altijd een handige manier om geld te verplaatsen. In 2021 pleitte de Mexicaanse ‘druglord’ Carlos Fong Echavarria schuldig aan het smokkelen en witwassen van 4,5 miljoen dollar aan crypto.
Binance onder druk
De positieve rol die Binance speelde in de confiscatie is een mooie afwisseling met het nieuws van de laatste weken. De crypto exchange heeft namelijk betere tijden gekend in de media. Zo ging de Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC) agressief achter BUSD aan, de stablecoin van Binance. De uitgife van de stablecoin zou namelijk volgens de SEC niet volgens de regels verlopen. Inmiddels is de marktkapitalisatie van BUSD sterk gekelderd.
Ook stak de SEC enkele dagen geleden officieël een stokje voor de overname van Voyager door Binance. Voyager zou zich namelijk schuldig hebben gemaakt van crypto diensten aanbieden zonder licentie. Ook zou de token van Voyager, VGX, een ongeregistreerd effect zijn.