Foto: thinkhubstudio/Shutterstock
Hoewel in de crypto wereld alles om blockchain en decentralisatie draait, is het grootste deel van de handelsplatformen centraal en maken ze geen gebruik van blockchain. Dit blijkt uit een onderzoek van the World Federation of Exchanges (WFE).
Toch verandert dit in een rap tempo en volgens het onderzoek is inmiddels 40 procent van alle crypto handelsplatformen decentraal. De meeste platformen maken gebruik van distributed ledger technologie (DLT) zoals blockchain. De overige 60 procent gebruikt central limit order books (CLOB). Deze technologie wordt ook door reguliere beurzen gebruikt.
The latest WFE Research analyses the evolution of #crypto-trading platforms across different jurisdictions and the challenges and opportunities that these new technologies bring. Read the full release here: https://t.co/Kca6JwVtzt pic.twitter.com/1Gntw77HYi
— TheWFE (@TheWFE) September 5, 2023
Meeste crypto exchanges gebruiken geen DLT
Voorlopig gebruikt de meerderheid dus geen DLT voor het het vaststellen van koersprijzen, quoteringen en het uitvoeren van orders. Gebruikers hebben op deze platformen geen directe interactie met de blockchain waar een crypto op bestaat. Dit soort platformen worden inmiddels vaak afkort als CEX, of centrale exchange, ten opzichte van DEX, of decentrale exchange. Prominente CEX’s zijn bijvoorbeeld Binance en Coinbase.
Vooralsnog ligt ook het handelsvolume op CEX’s nog een stuk hoger ligt dan op DEX’s, waarvan Uniswap op Ethereum (ETH) het bekendste voorbeeld is. Dit is ondanks het feit dat DEX’s over het algemeen goedkopere handelskosten hanteren.
Crypto handelsplatformen: DEX vs CEX
Opmerkelijk is dat tijdens de afgelopen bearmarkt de gedecentraliseerde platformen een flinke inhaalslag aan het maken zijn. De val van FTX zorgde bracht grote schade aan het vertrouwen in traditionele platformen.
Eind augustus bleek zelfs dat het handelsvolume op Uniswap in het afgelopen half jaar groter was dan Coinbase. De laatstgenoemde noteerde in het tweede kwartaal een volume van $145 miljard. Uniswap daarentegen noteerde een volume van $155 miljard. Het is de eerste keer sinds voor de vorige bullmarkt dat het Uniswap lukt een grote gecentraliseerde exchange af te troeven.
De decentralized finance (DeFi) wereld is vooralsnog echter een stuk ontoegankelijker voor gebruikers dan traditionele beurzen. Er komt een hoop bij kijken namelijk. Zo moet je best wel aardig je weg kennen in crypto land om met DeFi aan de slag te gaan. Je hebt onder andere een online crypto wallet zoals Metamask nodig. Ook is DeFi een stuk risicovoller, de sector is regelmatig slachtoffer van hacks en exploits.