Foto: Shutterstock/ Ksjundra07
Een paar dagen terug kwam het crypto nieuws naar buiten dat Binance, ’s werelds grootste cryptobeurs, in verschillende landen een punt zet achter zijn crypto-betaalpas. Betalingsgiganten Mastercard en Visa distantiëren zich van de crypto-grootmacht dat momenteel door toezichthouders van over de hele wereld onder de loep wordt gehouden. Komt het reusachtige marktaandeel van Binance onder vuur te liggen of zal het negatieve effect gering blijven?
Binance betaalpas ten einde
In het eerdere artikel dat op Crypto Insiders verscheen werd vermeld dat de Binance Card, ofwel de crypto-betaalpas van de cryptobeurs, niet langer beschikbaar zal zijn voor gebruikers in Latijns-Amerika en in het Midden-Oosten.
Specifiek heeft het betrekking op Argentinië, Brazilië, Colombia en Bahrein. De betaalkaarten werden in samenwerking met Mastercard uitgegeven. Uit een eerder bericht op X, voorheen bekend als Twitter, blijkt dat de betaalpassen nog tot 21 september werkzaam zullen zijn.
Visa is bovendien naar verluidt gestopt met het uitgeven van nieuwe co-branded kaarten met Binance in Europa.
Gezien alle juridische uitdagingen waarmee Binance wordt geconfronteerd, is de stap van reguliere bedrijven als Visa en Mastercard niet verrassend, zegt Dave Weisberger, CEO en mede-oprichter van CoinRoutes.
Binance wordt momenteel geconfronteerd met een waslijst aan aanklachten vanuit de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De aanklachten zijn gebaseerd op zowel fraude en marktmanipulatie als het vermeende overtreden van de federale effectenwetgeving.
Daarbovenop komen nog de eerdere beschuldigingen van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Deze aanklachten werden in mei ingediend wegens wat zij een ‘’opzettelijke ontduiking’’ van de Amerikaanse wet noemt.
Het Amerikaanse ministerie van Justitie, ofwel het Department of Justice (DOJ) onderzoekt de cryptobeurs ook en zou momenteel overwegen om een aanklacht in te dienen wegens fraude.
Effect op crypto marktaandeel
Het is echter onwaarschijnlijk dat de beëindigde partnerschappen het marktaandeel van het handelsplatform zal schaden, gezien de wereldwijde voetafdruk. Weisberger zei het volgende hierover:
‘’Het is moeilijk om de impact hiervan op Binance te beoordelen, die vanuit liquiditeitsoogpunt nog steeds een toonaangevende beurs is. Totdat dat verandert, zullen mensen daar handel blijven drijven.’’
Leo Mizuhara, CEO van Hashnote, een CFTC-gereguleerd institutioneel platform voor digitaal activabeheer, zei tevens dat het effect op de industrie als geheel ook minimaal is:
‘’Deze ontwikkeling is waarschijnlijk niet zo’n groot probleem als het gaat om de impact op de sector, omdat het al redelijk verwacht werd dat mensen en organisaties zich zouden terugtrekken uit Binance, gezien de problemen met de CFTC en DOJ.’’