Foto: Shutterstock/askarim
De val van FTX heeft een hoop teweeggebracht in crypto-land, en het lijkt erop dat FTX niet de enige is met financiële problemen. Dit heeft de ontwikkeling van een nieuw concept in gang gezet: het ene na het andere handelsplatform wil een ‘Proof of Reserves’ bieden. Maar Bank of America is sceptisch.
Proof-of-Reserves is populair
Een Proof of Reserves is een kennisgeving dat het de activa van klanten ook daadwerkelijk bezit. Zo kan het niet sjoemelen met deze activa door een deel ervan tijdelijk te verkopen om extra winst te maken. Zo’n bewijsstuk moet klanten geruststellen en kan voorkomen dat er bank runs ontstaan.
Het lijstje van platformen die hun transparantie willen bewijzen wordt steeds langer; op het moment van schrijven hebben Binance, Bitvavo, Bybit, Crypto.com, KuCoin en OKX aangekondigd de gegevens openbaar te maken. Huobi heeft de cijfers zelfs al onthuld, en Kraken doet dit al bijna een jaar.
Binance werkt voor zijn project samen met Ethereum-medeoprichter Vitalik Buterin. Er is namelijk nog niet een standaard ‘crypto-protocol’ dat bedrijven hiervoor kunnen gebruiken, en Buterin wil dit van de grond af aan ontwikkelen.
Bank of America minder enthousiast
Een hoop positieve ontwikkelingen dus, zou je denken. Maar Bank of America is iets sceptischer. Het idee heeft te veel tekortkomingen om écht vertrouwen te bieden, schreef het volgens CoinDesk in een onderzoeksrapport. Sommige bedrijven bieden al dit soort bewijsstukken met behulp van zogenaamde ‘Merkle Trees’. Kraken is een voorbeeld, zoals we hierboven beschreven.
Eén van de tekortkomingen is volgens de investeringsbank dat de getoonde activa in zo’n rapport een momentopname zijn. Exchanges zouden namelijk gewoon tijdelijk geld kunnen lenen, dit geleende geld op hun reserves aan kunnen geven, om vervolgens het geleende geld weer terug te geven. Dit zou niet te zien zijn in de momentopnames. Daarom is een ‘Proof of Liabilities’ ook belangrijk. Externe auditors die de reserves controleren zouden door de exchange kunnen worden gemanipuleerd om afwijkende reserves te tonen.
Ook zouden de reserves van stablecoins moeten worden onderworpen aan volledige audits, en niet alleen worden vermeld. Verder is er nog geen duidelijk onderscheid tussen handelsplatform (‘exchange’ is hier synoniem) en market maker. Genoeg verbeterpunten dus. Laten we hopen dat een gevalletje FTX niet nogmaals gebeurt.