Foto: Primakov / Shutterstock.com
Binance is de grootste crypto exchange ter wereld, maar toch staat het bedrijf in het vizier van sommige beleidsmakers. Met name de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is vaak niet zo positief over het bedrijf. Nu vindt de toezichthouder dat de Amerikaanse tak van Binance, Binance.US dus, ongeregestreerde effecten aanbiedt.
Binance is ‘beurs van de ongeregistreerde effecten’
Binance wilde eind vorig jaar de activa van het failliete crypto-bedrijf Voyager overnemen, maar de SEC vindt dit geen goed plan. Maar de beleidsmaker noemt niet dat Binance bijvoorbeeld te groot zou worden. Soms gaat het nieuws dat Binance wel erg groot is geworden, dat zou een invloed kunnen hebben op wat de SEC vindt van de overname. In plaats daarvan noemde de SEC de transactie als een overname van ongeregistreerde effecten – alwéér.
Dit is een term die de SEC de afgelopen maanden erg vaak tegen de crypto-industrie gebruikt. De effectenmarkt is exact waar de SEC rechtsbevoegdheid voor heeft, maar de rechter vindt in het faillissement van Voyager dat de SEC maar overdrijft.
De Senior Trial Attorney van de SEC, William Uptegrove, vindt dat de verkoop van Voyagers VGX-tokens kenmerken heeft van de verkoop van effecten. Onder effecten vallen onder andere aandelen en obligaties.
Ook vindt het instituut dat Binance.US, de Amerikaanse tak van Binance, als een ‘beurs voor ongeregistreerde effecten’ is, schrijft CoinDesk. De rechter vond het eerder deze week maar onzin dat de SEC zo fel tegen de deal tussen Binance en Voyager was. Hij vond dat de SEC maar weinig argumenten had voor waarom de verkopen van VGX op een effectentransactie leek.
Volgens de advocaat van de SEC zouden crediteuren te weinig zijn gewaarschuwd over het feit dat Voyager wellicht een ongeregistreerd effect is. Binance zou dit volgens de SEC dus op grote schaal doen, en Upthegrove impliceerde dat dit Binance kenmerkt.
SEC is hard tegen crypto-bedrijven
De SEC komt de afgelopen tijd erg vaak met dit argument. Niet alleen draait de rechtszaak tussen de SEC en Ripple om exact dit principe, ook zijn verschillende crypto exchanges onderzocht op het aanbieden van dergelijke tokens. Ook vindt de SEC inmiddels dat crypto staking niet mag, wederom om dezelfde reden. Het heeft zelfs een rechtszaak gewonnen tegen Kraken omdat dit zou gelden.