Foto: Poetra.RH/Shutterstock
De blockchain maakt het mogelijk om geldstromen tot in detail te analyseren. Arkham, een blockchain analysebedrijf, komt nu met de onthulling dat Alameda Research in de dagen voor het omvallen van de beurs ruim 200 miljoen dollar bij FTX US weghaalde. In een draadje op Twitter deelt het hoe Alameda Research dat bedrag verdeeld over acht verschillende adressen en via verschillende cryptocurrencies weghaalde bij de beurs.
Arkham analysed flows from FTX US in the final few days before the collapse, finding that Alameda withdrew the most funds, at $204M.
Below is a diagram of withdrawals to Arkham-identified entities from FTX US.
n.b. this thread regards FTX US assets only, not FTX International. pic.twitter.com/QFPVlVIWhO
— Arkham (@ArkhamIntel) November 25, 2022
Alameda bereidde zich voor op FTX crash
Het gros van de fondsen haalde Alameda Research bij FTX op via stablecoins. Van de ruim 200 miljoen dollar bestond 116 miljoen dollar uit stablecoins. Hieronder bevonden zich onder meer Tether (USDT), USD Coin (USDC), Binance USD (BUSD) en TrueUSD (TUSD). De analyse van Arkham leert ons verder dat 49,49 miljoen dollar (24,2 procent) van de fondsen uit ethereum (ETH) bestond.
Ook bitcoin (BTC) was van de partij. In totaal haalde Alameda Research voor 38,06 miljoen dollar aan wrapped bitcoin (wBTC) van het handelsplatform af voor de ineenstorting. De wBTC werd meteen naar de Alameda wBTC Merchant Wallet gestuurd, om van daaruit naar de echte bitcoin blockchain getransporteerd te worden.
Daar is het bedrag dus in daadwerkelijke bitcoin omgezet. Het is meer dan opvallend dat Alameda Research in de dagen voor het omvallen van de beursplatformen koos voor een ontsnapping. Dat wijst erop dat ze daar natuurlijk al wisten dat het einde oefening was voor de beurs en op deze manier nog wat fondsen probeerden veilig te stellen.
Vooruitzichten voor FTX zijn slecht
Officieel zit FTX in een zogenaamde Chapter 11 faillissementsprocedure. Dit is een procedure waarmee de mogelijkheid bestaat om een doorstart te maken. Als we John Ray III mogen geloven, de nieuwe CEO die het platform tijdens het faillissement moet begeleiden, dan is FTX het meest ongezonde bedrijf dat hij in zijn carrière heeft meegemaakt.
In interviews spreekt Ray III van een “compleet falen van interne controle” en een absentie van betrouwbare financiële informatie. Het komt erop neer dat de boekhouding van FTX een complete puinhoop is en dat de kans nihil is dat het bedrijf hier nog bovenop komt. Daarnaast is de reputatie van de beurs inmiddels zo slecht, dat waarschijnlijk niemand het platform ooit nog zou gebruiken.