Foto: Shutterstock/aslysun
Op de Safer Internet Day vestigen we de aandacht op het belang van cyberwaakzaamheid in de crypto-ruimte. Dit artikel gaat in op drie veelvoorkomende crypto fouten, waarbij echte incidenten worden gebruikt om risico’s te benadrukken en veilige praktijken te promoten.
Phishing crypto scams
Een verontrustende toename van crypto phishing scams benadrukt de noodzaak van voorzichtigheid. In 2023 alleen al heeft de cryptowereld te maken gehad met een alarmerende toename van phishing scams. Dat heeft toen geresulteerd in een verlies van maar liefst $295 miljoen bij 324.000 slachtoffers. Cryptocriminelen gebruiken namelijk steeds geavanceerdere phishing-technieken om investeerders te misleiden.
Ook lukt het deze oplichters tegenwoordig om de advertentierichtlijnen van zowel Google als X te omzeilen. Op deze manier zijn er in de afgelopen maanden steeds meer betaalde advertenties te zien met als doel om je crypto te stelen. Dit doen zij vaak door het gezicht van een bekende cryptoberoemdheid te deepfaken. Gezichten van bijvoorbeeld Elon Musk worden zo ingezet om jou te doen laten lijken alsof een gerenommeerd cryptoliefhebber jou wil helpen.
Een ander voorbeeld is het verhaal van slachtoffers die $200.000 verloren door een neppe Skype app. Het is een van de vele tactieken onder crypto-oplichters. Hackers deden zich in dit geval voor als legitieme Skype-gebruikers om het vertrouwen van potentiële slachtoffers te winnen. Het doel is om zo gebruikers te verleiden om hun inloggegevens en persoonlijke informatie in te voeren. Dit lukte de hackers, die op deze manier toegang kregen tot de cryptowallets van de slachtoffers. Het doemscenario volgde: alle wallets werden leeggetrokken.
Verlies van cryptowallet-toegang
Een verhaal dichtbij ontplooide zich nog niet zo lang geleden. Een 39-jarige man uit Veenendaal werd opgepakt voor crypto-oplichterij. Zo liet hij mensen een neppe versie van een wallet installeren, om zo hun crypto te kunnen stelen. Dat deed hij door gebruikers hun private key in te voeren als onderdeel van het zogenaamde installatieproces. Met de private keys kon de Nederlander de originele wallet volledig leegtrekken.
Het verlies van toegang tot een wallet kan leiden tot permanente verliezen en benadrukt de noodzaak van het implementeren van robuuste herstelmaatregelen, zoals de veilige omgang met private keys en het gebruik van betrouwbare wachtwoordmanagers.
Beleggingsscams
Door te wijzen op de gevaren van te mooi om waar te zijn regelingen, verwijzen we naar het geval van een enorme Ponzi-fraude die investeerders voor miljoenen bedroog. Een Ponzi is een investeringsscam waarbij bestaande investeerders opbrengsten ontvangen van geld dat wordt bijgedragen door nieuwe investeerders, zo legt ook een rapport van de Securities and Exchange Commission (SEC) uit.
De oplichters achter deze piramidespellen werven vaak nieuwe investeerders door te beloven dat zij geld zullen investeren in mogelijkheden die beweren hoge rendementen te genereren. En dat alles met weinig of geen risico.
Niet heel lang geleden was het raak in de Verenigde Staten. De voormalig CEO van cryptobedrijf IcomTech, Ruiz Ochoa, werd schuldig bevonden aan het opzetten en promoten van een piramidespel. Ochoa deed zich met met IcomTech voor als een legitiem crypto mining– en handelsbedrijf. Daar bleek achteraf niks van waar. De gebruikers zijn hun investeringen kwijt en de oprichter kreeg 5 jaar cel.
Het blootleggen van omvangrijke Ponzi-regelingen binnen de crypto-industrie benadrukt de aanhoudende aanwezigheid van beleggingsscams die investeerders kwetsbaar maken voor cryptoverliezen.
Conclusie
Door te leren van deze voorbeelden kunnen lezers hun digitale activa beter beschermen. Met andere woorden: misschien is het geen slecht idee om je beveiliging te herzien. Blijf daarnaast te allen tijde geïnformeerd via betrouwbare bronnen om veilig door de crypto-wereld te navigeren.