Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

$270 miljoen aan crypto gaat in rook op door crash

Bitcoin-BTC Solana-SOL Ethereum-ETH more-coins-icon
s
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
$270 miljoen aan crypto gaat in rook op door crash

Foto: Viktor Prymachenko/Shutterstock

Afgelopen vrijdag is de crypto-markt doorgegaan met dalen in de neerwaartse trend die op maandag is begonnen. Helaas voor crypto-investeerders heeft dit geleid tot flinke verliezen.

Bitcoin-ETF’s lokken weer geld, maar ethereum-ETF’s blijven bloeden
Bitcoin-ETF's lokken weer geld, maar ethereum-ETF's blijven bloeden

Crypto handelaren maken verlies door crash

Dat blijkt uit marktgegevens van CoinGlass, die bijhoudt hoeveel handelaren die hefboomproducten gebruiken verliezen. Als je hefboom (ook wel leverage) gebruikt, dan moet je extra geld inleggen als de koers de verkeerde kant op gaat. Als dit niet lukt, dan wordt je positie gesloten. Dat geld is de investeerder dan voorgoed kwijt.

In de afgelopen 24 uur alleen al is bijna 270 miljoen Amerikaanse dollars aan posities van dit type gesloten. 230 miljoen dollar daarvan bestond uit long-posities, en 40 miljoen dollar uit gesloten shorts.

Dat is net iets minder dan afgelopen donderdag, toen de markt zo’n 290 miljoen dollar verloor. Donderdag was ook netto negatief voor crypto-beursfondsen, die ook flink wat geld zagen vertrekken.

Er lijken verschillende oorzaken te zijn, waaronder angst voor een economische recessie en oorlog. Ook is het denkbaar dat de stijging investeerders extra bullish heeft gemaakt, waardoor ze meer hefboomposities aan zijn gegaan.

Advertentie

Ethereum crasht bijna net zo hard als bitcoin

Afgelopen vrijdag was dus niet zo extreem als donderdag, maar toch daalde de bitcoin koers tot het laagste niveau sinds halverwege juli. De ethereum koers stond zelfs op het laagste punt sinds begin juli. Sinds halverwege juli is de grootste altcoin 18% minder waard geworden.

Ook voor vrijdag gold voor bitcoin (BTC) dat 66,7 miljoen dollar aan long-posities is verdampt, en 16 miljoen dollar aan short-posities. De introductie van de spot-ETF’s voor ethereum (ETH) heeft duidelijk een grote invloed gehad op derivatenhandelaren, want zij moesten op vrijdag respectievelijk 66,5 miljoen dollar en 7 miljoen dollar aan long- en shortposities sluiten. Dat is dus bijna net zoveel als dat van bitcoin.

Ook noemenswaardig waren de verliezen bij solana (SOL) investeerders op derivatenexchanges. Op vrijdag leden zij het meest verlies, namelijk 19 miljoen dollar en bijna 4 miljoen dollar. Ondertussen daalde de solana koers tot het laagste punt sinds halverwege juli. Dat klinkt niet zo extreem, maar de koers was in de tussentijd met maar liefst 35% gestegen. Inmiddels staat de koers 27% lager.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Aantal nieuwe ethereum-'bezitters' daalt naar dieptepunt dit jaar
Crypto-jackpot: ETH-investeerder ziet $87k groeien naar $40 miljoen
Ethereum 'stilte voor de storm', analist trekt vergelijking met 2023
Ethereum ‘stilte voor de storm’, analist trekt vergelijking met 2023
Nederlandse analist voorspelt grote uitbraak van ethereum dit najaar
Nederlandse analist voorspelt grote uitbraak van ethereum dit najaar
Advertentie