Foto: Sergei Elagin/Shutterstock
Op 12 mei besloot Telegram officieel om zijn betrokkenheid bij blockchainproject, Telegram Open Network (TON), te beëindigen. Dit is het resultaat van een langlopende juridische strijd met de toezichthouders van de Verenigde Staten over het GRAM-token. Telegram, dat in 2018 $1,7 miljard ophaalde met zijn Initial Coin Offering (ICO), zal zijn investeringen terug moeten betalen.
CEO en Telegram oprichter, Parel Durov, introduceerde een terugbetalingsregeling voordat het TON-project werd stopgezet. Investeerders kregen de keuze voor een onmiddellijke terugbetaling van 72% van hun initiële investering, of een terugbetaling van 110% in 12 maanden. Al lijkt 110% de aantrekkelijke optie, de meerderheid besluit nu toch voor de 72% te gaan.
Een rapport van Forbes Rusland wijst erop dat de meerderheid van TON-investeerders heeft besloten om zo snel mogelijk hun geld terug te krijgen door te kiezen voor de 72%. Volgens Disruptive Era Fund, dat met een investering van $70 miljoen een van de grotere investeerders was, kiest meer dan 80% voor de directe terugbetaling. Ook Egor Vinogradov, CEO van Sun Crypto Management, zei dat iedereen in zijn kring heeft besloten om de 72% te nemen. Investeringsmaatschappij Exante zou zelfs al hun 72% hebben teruggekregen.
Bezorgdheid over rechtszaken uit de VS
Amerikaanse investeerders die goed zijn voor $424,5 miljoen van de totale $1,7 miljard komen niet in aanmerking voor de 110% terugbetalingsoptie. Door de onzekere houding van regelgevende instanties in de Verenigde Staten, zijn dus al 39 investeerders van de totaal 175 entiteiten verplicht om voor de 72% te kiezen.
Nog niet iedereen heeft een beslissing genomen
Terwijl de ruime meerderheid blijkbaar kiest voor de directe uitbetaling, is toch nog niet iedereen zeker over de keuze. David Yakobashvili, mede-oprichter van Wimm-Bill-Dann Foods zou, ondanks de formele deadline van 15 mei, nog steeds onderhandelen met Telegram over de kredietmogelijkheden voor de $60 miljoen investering.
Mede-oprichter van de Qiwi-groep, Sergey Solonin, besloot daarentegen wel voor de 110% te gaan en zou zijn investering van $17 miljoen opnieuw uitlenen aan Telegram.