Een nationaal verbod op Solana (SOL) platform pump.fun is mogelijk
Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie/Shutterstock
Het op Solana (SOL) gebaseerde memecoin platform pump.fun wordt door velen op de cryptomarkt benut, maar landen lijken hier niet zo blij mee te zijn. In het Verenigd Koninkrijk is het platform verboden, zoals we in eerder cryptonieuws noemden. Ook in Nederland lijkt de politiek er niet zo blij mee te zijn, aangezien CDA-Tweede Kamerlid Inge van Dijk het platform ook in Nederland wil verbieden.
Nederlands Tweede Kamerlid wil pump.fun verbieden
Inge van Dijk, Tweede Kamerlid van het Christen-Democratisch Appèl (CDA), heeft op 11 december een aantal kamervragen gesteld. Dit deed ze aan de minister van Financiën, Eelco Heinen, over het memecoinplatform pump.fun. In de eerste vraag vroeg Van Dijk of de minister bekend was met het feit dat pump.fun verboden is in het VK sinds 4 december. Hierna volgde ze de vraag met:
“Ziet u net als het Verenigd Koninkrijk de risico’s van memecoin-platforms als pump.fun, zoals het verleiden en beïnvloeden van jongeren tot onverstandige financiële keuzes, inadequate contentmoderatie en onvoldoende toezicht en controle op naleving van de financiële regels?”
Daarna vroeg ze of pump.fun voldoet aan de regelgeving in Nederland en of de minister bereid is om te onderzoeken of er in Nederland maatregelen genomen moeten worden. Dit zou dan in samenwerking met de Autoriteit Consumenten & Markt (ACM) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) moeten worden gedaan.
Of dit ook daadwerkelijk betekent dat pump.fun verboden gaat worden, is niet duidelijk, maar de kans is erg groot dat er een onderzoek wordt geopend of dit nodig is. Aangezien onze overburen van de Noordzee deze stap al gezet hebben, is het in Nederland goed mogelijk dat met de aankomende MiCA-wet eenzelfde verbod zal worden ingevoerd.
Meer toezicht op de cryptomarkt
Van Dijk is van mening dat er een breder probleem is op de cryptomarkt dat jongeren beïnvloed worden, waarbij ze niet goed in staat zijn om risico’s in te schatten of verliezen op te vangen. Ze wil dat de minister van Financiën veel strenger op gaat treden tegen dergelijke platforms.
Dit kan door cryptoaanbieders op dezelfde manier te reguleren als beleggingsondernemingen, waarbij het Tweede Kamerlid o.a. een verbod wil instellen voor het belonen van gebruikers die vrienden aanbrengen als klanten.
Wat betekent dit voor de cryptomarkt in Nederland? Tot nu toe zeggen de vragen nog niet zoveel, maar het betekent wel dat de Tweede Kamer steeds kritischer wordt op de markt, waarbij er een groeiende interesse is in strengere regelgeving. Op de lange termijn kan dit de cryptomarkt aanzienlijk beïnvloeden. Wil je nou altijd op de hoogte zijn – volg ons net als duizenden anderen gratis op Twitter/X.
Bitvavo viert mijlpaal van bitcoin koers: ontvang gratis crypto
Klaar om in te stappen tijdens deze, nu al, historische bitcoin rally? Met de gratis crypto bonus van Bitvavo kun je nu direct €10 gratis crypto ontvangen. Of je nu geïnteresseerd bent in bitcoin, ethereum of een andere cryptomunt – jij bepaalt.
Registreer je vandaag nog bij Nederlands grootste handelsplatform Bitvavo en ontvang direct €10 in gratis crypto naar keuze.
🎙️Nieuw: Van Nederlander met 600eu per maand tot ware bitcoin-veteraan op Ibiza: “Dit is pas het begin”... Luister nu de podcast