Foto: Gorodenkoff/Shutterstock
Hoewel de crypto industrie steeds volwassener wordt, is de sector nog altijd gevoelig voor hacks. Vooral de decentralized finance (DeFi) sector wordt geregeld geplaagd door hackers. Wat dat betreft was 2022 een rampjaar voor DeFi: maar liefst 3,1 miljard dollar werd er gestolen tijdens aanvallen op kwetsbare DeFi platformen. Een Ethereum (ETH) ontwikkelaar heeft een simpele oplossing bedacht, die miljarden aan gestolen assets mogelijk kan voorkomen.
Ethereum DeFi Circuit breaker
Het gaat hierbij om een zogenaamde Ethereum DeFi ‘Circuit Breaker’. Simpelweg voorkomt deze zekering dat er binnen korte tijd verdachte hoeveelheden aan crypto binnen een korte tijd een DeFi platform verlaten. Het is idee lijkt simpel en effectief, maar er is ook kritiek. Daar komen we hieronder op terug.
1/ Announcing ERC 7265: Circuit Breaker
We are fixing the biggest problem with DeFi Security – lack of response time to mitigate hacks.
Built by @Diyahir @tcb_00 @real_philogyhttps://t.co/4KQDYEK2H7
— Meir Bank (@MeirBank) July 3, 2023
Ethereum ontwikkelaar Dehayir Campos werd in maart slachtoffer van de Euler Finance DeFi hack. Hierbij stalen hackers 195 miljoen dollar en werden 11 andere platformen aangetast. Deze gebeurtenis zette Campos aan het denken:
“Vanwege deze ervaring begon ik naar de TVL (total value locked) te kijken en vroeg ik me af, ‘waarom zou je 100% van de TVL het platform laten verlaten binnen 10 seconden of 5 blocks?”
De ‘total value locked’, of TVL, is de totale hoeveelheid vastgezette tokens op een DeFi platform. Normaal gesproken kan deze TVL dagelijks met zo’n 20 procent variëren. Volgens Campos begint het verdacht te worden wanneer dit percentage oploopt richting de 30 of 40 procent. Dan is er namelijk potentieel sprake van een aanval.
Wat zijn de mogelijke gevolgen?
Het idee van deze ‘circuit breaker’, officieel ERC-7265, is dat DeFi platformen op simpele wijze zelf een opnamelimiet kunnen instellen. Met deze implementatie had Euler Finance bijvoorbeeld de schade met meer dan 50 procent kunnen beperken. Dit voorstel zou dus assets van gebruikers kunnen beschermen, veiligheid verbeteren en het vertrouwen in DeFi platformen kunnen verhogen.
Volgens de kritiek is het idee echter onzin. In theorie zou dit voorstel DeFi platformen namelijk de mogelijkheid geven om assets van gebruikers te bevriezen door de opnamelimiet naar 0 dollar te brengen. Hoewel dit klopt, is het voorstel nog in de eerste fase en voordat het daadwerkelijk in praktijk gebracht wordt, kan er nog veel aan worden gesleuteld.