Rwanda gaat blockchain-technologie toepassen op de toeleveringsketen van Tantaal, een metaal dat gebruikt wordt in consumentenelektronica, in een poging om de problemen rond ‘conflictmineralen’ op te lossen.
Conflictmineralen zijn grondstoffen die vergaard worden uit conflictgebieden wat enige controverse veroorzaakt op internationaal niveau. De verdiensten gaan namelijk vaak naar de financiering van en het bestendigen van oorlog tussen militante facties.
Tantaal is een zeldzaam metaal dat gebruikt wordt in vliegtuigen, raketten, nucleaire reactoren, en voornamelijk consumentenelektronica als computers, dvd-spelers en mobiele telefoons. Rwanda is de laatste jaren de grootste aanbieder van het metaal geworden en zou verantwoordelijk zijn voor meer dan 50% van de productie. Het is een van de grootste exportproducten van het land geworden.
De Rwandese minister Francis Gatare, tevens CEO van het mijn, olie en gas bestuur van het land, zegt dat deze technologie nodig is voor Rwanda om aan te tonen dat hun tantaal conflictvrij is.
Blockchain is een van de technologieën die heeft aangetoond dat het een efficiëntere en effectievere manier is om traceerbaarheid voor grondstoffen te leveren.
Aldus Francis Gatare. De overheid van Rwanda heeft deze blockchain-oplossing gebouwd samen met Circulor, een blockchain-startup uit London. Het project geeft de mogelijkheid om de toeleveringsketen van tantaal te traceren zodat kopers en investeerders er verzekerd van kunnen zijn dat het metaal niet uit een conflictzone komt.
Douglas Johnson-Poensgen, CEO van Circulor, zegt het volgende:
De technologie van Circulor zorgt voor meer transparantie in de leveringsketen van tantaal. Ons blockchain-platform zal consumenten in staat stellen te zien waar de materialen in de producten die ze kopen vandaan komen en maakt het ook moeilijker voor materialen die niet ethisch zijn geproduceerd om door de keten te gaan. Het zal ook de kosten drastisch verminderen voor mijnwerkers die momenteel een onevenredig deel van de nalevingskosten dragen.
Het blockchain-project draait op het Hyperledger Fabric platform. Het platform wordt al gebruikt door de Power Resources Group (PRG), een mijnbedrijf dat al mijn operaties in Rwanda heeft en Apple voorziet van Tantaal voor haar apparatuur.
In 2010 tekende de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama de Dodd-Frank Act. Dit dwong de Securities and Exchange Commission (SEC) om regels op te stellen dat bepaalde bedrijven moeten vrijgeven wat de bron is van hun conflictmineralen en hoe zij deze gebruiken.
Blockchain kan de oplossing zijn om het hele proces transparanter te maken alsmede te versnellen. Dat kan goed voor Rwanda uitpakken dat nog steeds in de nasleep leeft van de genocide van 1994.