Foto: Champ008/Shutterstock
De koers van XRP, de cryptomunt van Ripple, is in de afgelopen 24 uur met maar liefst 12,5% gestegen en in de afgelopen zeven dagen zelfs met bijna 40%.
De waarde van XRP lag 10 juli nog op $0,43 en komt inmiddels uit op $0,61. De stijging volgt een jaar na de beroemde uitspraak in de rechtszaak en cryptohandelaren speculeren over een verdere uitbraak.
Meest significante uitbraak in de geschiedenis van crypto?
De positieve stemming over de stijging is crypto-analysebedrijf Santiment niet ontgaan: “Met de opkomst van XRP deze week zijn er bullish verhalen ontstaan,” schrijft Santiment in een bericht op X.
“In al mijn jaren van crypto handelen heb ik NOOIT een bull pennant van zeven jaar gezien.
We staan mogelijk op het punt om een van de meest significante uitbraken in de geschiedenis van crypto mee te maken,” schreef de pseudonieme crypto-handelaar Crypto Michael op X.
Hiermee verwijst hij naar een bullish vlaggenpatroon dat zich over zeven jaar heeft gevormd op de prijsgrafiek van XRP. Hij deelde de onderstaande grafiek kort voordat de koers uitbrak:
$XRP Historic Breakout Incoming 📈
In all my years of trading crypto I have NEVER seen a 7 year long bull pennant
We might be about to witness one of the most significant breakouts in crypto history pic.twitter.com/X4H5otlcAM
— Crypto Michael (@MichaelXBT) July 17, 2024
Redenen van de XRP koersstijging?
De sterke stijging volgt een jaar jaar na de belangrijke uitspraak in de rechtszaak met de Securities and Exchange Commission (SEC). Op 13 juli 2023 oordeelde de rechter dat de verkoop van XRP-tokens niet onder de effectenwetgeving valt wanneer deze worden verkocht op openbare beurzen. Deze beslissing had vergaande implicaties voor de cryptomarkt en de regelgeving omtrent crypto in de VS.
De uitspraak was een belangrijke overwinning voor het blockchain-gebaseerde digitale betalingsnetwerk en zette een precedent voor de classificatie van cryptocurrencies. De SEC had aanvankelijk in december 2020 een rechtszaak aangespannen tegen Ripple, waarbij het beweerde dat het bedrijf een niet-geregistreerde effectenaanbieding had gedaan door XRP-tokens te verkopen. Ripple voerde echter aan dat XRP als een valuta moet worden beschouwd in plaats van een effect, en na een langdurige juridische strijd koos de rechtbank gedeeltelijk de kant van Ripple.
De rechtszaak houdt nog steeds de gemoederen bezig en elke ontwikkeling in de zaak heeft effect op de koers van XRP. Daarnaast werd op 12 juli bekendgemaakt dat vanaf 29 juli crypto nieuwe referentierente en realtime indices zal hebben op CME Group. Daarmee wordt weer gespeculeerd of XRP een ETF kan krijgen in de VS.
Ook had Ripple onlangs Standard Custody overgenomen voor zijn plannen om een nieuwe stablecoin te lanceren.