Foto: Shutterstock/FellowNeko
Al geruime tijd overheerst het gevoel binnen de Ripple (XRP) community dat er ieder moment een punt achter de slepende juridische strijd met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) kan worden gezet. Desondanks tikt de tijd gewoon door en is het al bijna drie jaar geleden sinds de toezichthouder Ripple heeft beschuldigd van het overtreden van de de federale effectenwetgeving. Terwijl de onzekerheid rondom de zaak momenteel nog steeds erg hoog is, blijkt het netwerk enorm veerkrachtig te zijn.
Ontwikkelingen XRP Ledger
Uit een recent rapport van crypto-analyseplatform Messari blijkt namelijk dat de XRP Ledger (XRPL) in het afgelopen kwartaal een significante groei heeft laten zien op meerdere fronten.
Hoewel het netwerk een daling van het totale transactievolume ondervond ten opzichte van het eerste kwartaal, was er een opmerkelijke stijging van 12,7 procent in de gemiddelde dagelijkse non-fungible token (NFT) transacties waargenomen. In de eerste 3 maanden van het jaar kwam de metriek uit op 13.800 maar in de maanden april t/m juni bereikte de teller de 15.500.
De data van Messari brachten bovendien een andere interessante ontwikkeling binnen het XRP ecosysteem aan het licht: de XRPL sidechains. Zowel Coreum als Root Network hebben onlangs hun intrede gemaakt en spelen een cruciale rol om ontwikkelaars en gebruikers de gewenste programmeerbaarheid te bieden. Coreum legt de nadruk op ecosysteembeveiliging, terwijl Root Network zich richt op het stimuleren van metaverse innovaties.
Er is tevens een significante toename in het aantal nieuwe wallets geregistreerd in het afgelopen kwartaal. Vergeleken met dezelfde periode in 2022 is het totaal met 31,8 procent gestegen. Bovendien steeg de kwartaalomzet wat dat betreft met 220,3 procent tot 188.376 dollar.
Ripple wil vastgoed tokeniseren
Naast de XRPL beschikt Ripple ook over een privaat netwerk voor Central Bank Digital Currencies (CBDC’s). Vorige week verscheen in het Ripple nieuws dat Ripple dit netwerk ook in gebruik wil nemen voor het tokeniseren van vastgoed en een soort leningprotocollen.
Er zit echter een belangrijk verschil tussen de XRPL en de CBDC Ledger van Ripple, aangezien laatstgenoemde permissioned is. Dit houdt in dat de blockchain niet openbaar toegankelijk is.