Timo Bult Timo Bult
3 min. leestijd

Waarom stijgt de XRP koers vandaag zo hard? Goed Ripple nieuws

XRP-XRP
s
xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep

Foto: Muhammad Alimaki/Shutterstock

Wie het crypto prijzenoverzicht bekijkt (zoals die van ons), ziet dat de koersen op dit moment weinig doen. Maar dat geldt niet voor ripple (XRP). De nummer zeven van de markt staat namelijk flink in de plus. Waarom stijgt de XRP koers zo hard?

Ripple (XRP) staat ongeveer 20 procent in de plus.
Ripple (XRP) staat ongeveer 20 procent in de plus.
Hoe groot is de kans op XRP-ETF’s na het nieuwe Grayscale fonds?
Hoe groot is de kans op XRP-ETF's na het nieuwe Grayscale fonds?

Goed nieuws voor Ripple in XRP rechtszaak

Het antwoord op die vraag is te vinden bij de XRP rechtszaak. Deze zaak loopt al jaren en werd aangespannen door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Dat is de toezichthouder van de effectenmarkten in het land. De SEC klaagde Ripple aan omdat het vond dat het bedrijf XRP heeft verkocht zonder hier de juiste vergunningen voor te hebben gehad.

Ripple zou de wet dus hebben gebroken en dat mag niet. De SEC hoopte natuurlijk dat de rechter haar gelijk zou geven. Maar dat liep anders. Ripple voerde een stevige verdediging en kreeg uiteindelijk grotendeels gelijk; XRP is géén effect en dus heeft Ripple op de meeste vlakken niet gebroken. We schrijven op de meeste vlakken, want het zit uiteraard een stuk technischer in elkaar dan dat.

Maar de conclusie is dat Ripple in principe de overwinning binnen heeft weten te slepen. Maar na die uitspraak duurde het nog lang voordat er een daadwerkelijke conclusie zou volgen. Die is er nu wel.

Ripple moet namelijk alsnog een boete betalen voor de activiteiten waarmee het wel de wet overtrad. De SEC eiste een boete van 2 miljard dollar. Ripple diende als tegeneis een boete van 10 miljoen dollar in. De rechter koos voor geen van beide. Zij besloot Ripple namelijk een boete te geven van 125 miljoen dollar. Een soort van ertussenin dus, maar vooral een opluchting voor Ripple.

Het goede nieuws: XRP rechtszaak ten einde

Een boete voor Ripple, dat klinkt nu niet super positief. Maar toch is het feit dat de boete bepaald is een belangrijke mijlpaal in de zaak. Zo schreef de Chief Legal Officer (CLO) van Ripple op socialmediaplatform X:

“Een definitief oordeel. Het Hof verwerpt de suggestie van de SEC dat Ripple roekeloos heeft gehandeld en zij herinnert de SEC eraan dat deze zaak geen beschuldigingen van fraude of opzettelijk wangedrag met zich meebracht, en dat niemand enige financiële schade heeft geleden.”

Ook advocaat Jeremy Hogan, die de zaak al die jaren op de voet heeft gevolgd, is blij: “Het is klaar! Dit is een GROTE overwinning voor Ripple, daar bestaat geen twijfel over. Fijne dag!”

Het goede ripple nieuws zorgde voor een flinke prijsexplosie. Ripple staat op het moment van schrijven ongeveer 20 procent in het groen. Het definitieve oordeel betekent dat veel onzekerheid omtrent XRP is weggenomen en dus durven investeerders weer XRP in hun portfolio op te nemen.

Advertentie

10 euro gratis ripple (XRP) bij Bitvavo

Van plan om XRP te kopen en nog geen account bij het Nederlandse handelsplatform Bitvavo? Ontvang nu 10 euro gratis welkomsttegoed (ter waarde van zo’n 1,8 XRP), wanneer je via deze link een account aanmaakt, of op de onderstaande rode knop klikt.

Claim 10 euro

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Advertentie

Trending Ripple nieuws

Ripple weer aangeklaagd: CEO was “misleidend
XRP-koers explodeert na baanbrekende aankonding Grayscale
Crypto Rewind: bitcoin-aankoop MicroStrategy, groot XRP nieuws en meer
Crypto Rewind: bitcoin-aankoop MicroStrategy, groot XRP nieuws en meer
Ripple gaat het XRP netwerk een forse upgrade geven
Crypto Radar: Bitcoin koers herstelt, altcoins stijgen hard
Advertentie