Ivo Melchers Ivo Melchers
3 min. leestijd

XRP-zaak krijgt staartje: SEC daagt Ripple opnieuw uit in beroep

Crypto bedrijf reageert: ”XRP is en blijft geen effect”

XRP-XRP
s
xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
XRP-zaak krijgt staartje: SEC daagt Ripple opnieuw uit in beroep

Foto: Tada Images/Shutterstock

Het is officieel: de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) gaat in beroep in haar lopende juridische strijd met Ripple, het bedrijf achter de XRP crypto. Begin deze maand gaf de commissie formeel al aan in hoger beroep te willen gaan, dus het nieuws komt niet als een verrassing. Er was even sprake van hoop dat de SEC het beroep zou laten varen, maar vlak voor de deadline werd het alsnog ingediend.

Ripple slaat terug en opent de tegenaanval in XRP-strijd
Ripple slaat terug en opent de tegenaanval in XRP-strijd

SEC gaat in de tegenaanval

Op 2 oktober diende de SEC een zogeheten ‘kennisgeving van beroep’ in, wat een formele manier is om te laten weten dat het in hoger beroep gaat. Daarna staat er een periode van 14 dagen om het juridische document met de volledige inhoud van het beroep in te dienen. De SEC heeft alle mogelijk tijd genomen, aangezien gisteren vlak voor de deadline pas het zogenoemde Formulier C document verscheen.

De SEC is het niet eens met het oordeel dat de verkoop van XRP op handelsbeurzen niet als een ongeregistreerde effectenverkoop wordt beschouwd. Ook wil de waakhond dat de rechtbank kijkt naar hoe Ripple XRP heeft verdeeld aan medewerkers en andere partijen en de verkoop door CEO Brad Garlinghouse en mede-oprichter Chris Larsen.

De $125 miljoen boete die aan Ripple werd opgelegd voor het overtreden van de effectenwetgeving met de institutionele verkoop van XRP wordt dus niet aangevochten. Dit was wel de verwachting, aangezien de SEC een boete van bijna $2 miljard had geëist.

Zoals Ripple’s Chief Legal Officer Stuart Alderoty op socialmediaplatform X verduidelijkt, gaat er dus niets veranderen aan het oordeel dat XRP op zichzelf géén effect is. ‘’Die beslissing geldt als de wet in het land,’’ zo schreef hij. Dat is een grote overwinning voor Ripple aangezien er dus geen twijfel meer is over de juridische status van XRP. Het juridische geschil is nu alleen nog een kwestie van geld.

Advertisement

Tijdlijn voor XRP-rechtszaak

Vorige week kon je al in het Ripple nieuws lezen dat het cryptobedrijf heeft aangegeven in tegenberoep te gaan, die volgende week ingediend zal worden.

Daarna zullen beide partijen akkoord gaan met een briefingschema. De SEC heeft dan tot 90 dagen de tijd om zijn eerste briefing in te dienen. Uiteindelijk zal Ripple een reactie indienen en vervolgens zijn eigen briefing. Het volledige briefingproces zal naar verwachting tot juli 2025 duren.

XRP-houders zullen dus nog wel even geduld moeten hebben voordat de strijdbijl eindelijk begraven kan worden. De grote vraag is nu wat dit voor de XRP koers gaat betekenen.

Als onafhankelijk nieuwsplatform is ons doel jou op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen in de cryptowereld. Volg ons gratis op Google News om ons te ondersteunen en zorg ervoor dat je altijd direct het laatste nieuws ontvangt.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Kunnen we nog een knallende bitcoin koers verwachten in 2024?
AI voorspelt bitcoin prijs voor eind 2024
Bitcoin in gevaar? Eerste crypto-codes gekraakt met kwantumcomputer
Bitcoin in gevaar? Eerste crypto-codes gekraakt met kwantumcomputer
Megabedrijf BlackRock verkoopt zijn bitcoins, koopt er ethereum voor
Megabedrijf BlackRock verkoopt zijn bitcoins, koopt er ethereum voor
bitcoin cadeau amsterdam
Duizenden Nederlanders ontvangen deze week gratis bitcoin
Man zoekt 8.000 bitcoins op vuilnisbelt, klaagt overheid aan
Man gooit per ongeluk €500 miljoen aan bitcoin weg, klaagt gemeente aan
Advertentie

Trending Ripple nieuws

Dit is hoelang de XRP rechtszaak nog duurt volgens Ripple-advocaat
Dit is hoelang de XRP rechtszaak nog duurt volgens Ripple-advocaat
Baas achter Ripple kondigt lancering van nieuwe stabiele crypto aan
Nieuwe wending in XRP-saga: cryptobeurs klaagt SEC aan
Crypto Ontbijt: Dogecoin ontploft door Musk, XRP rechtszaak nieuws en meer
Crypto Ontbijt: Dogecoin ontploft door Musk, XRP rechtszaak nieuws en meer
Advertentie