Ivo Melchers Ivo Melchers
3 min. leestijd

Ripple (XRP) ETF op komst? Bitwise zet cruciale eerste stap

Bitwise registreert XRP-trust als eerste stap naar een mogelijke ETF

XRP-XRP
s
xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
Ripple (XRP) ETF op komst? Bitwise zet cruciale eerste stap

Foto: T. Schneider/Shutterstock

Groot XRP-nieuws uit de Verenigde Staten: crypto-vermogensbeheerder Bitwise heeft de cryptowereld verrast door een XRP-trust te registreren in de staat Delaware.

Hiermee zet het bedrijf een eerste en cruciale stap in het lange en ingewikkelde proces om een XRP spot exchange-traded fund (ETF) op de beurs te lanceren.

Waarom stijgt Ripple’s XRP vandaag zo hard?
Waarom stijgt Ripple's XRP vandaag zo hard?

Eerste stap richting allereerste XRP ETF

Hoewel het niet is af te lezen van de XRP koers, is de cryptogemeenschap verheugd met het nieuws. Bitwise heeft afgelopen maandag een trustentiteit geregistreerd genaamd Bitwise XRP ETF, zoals te zien is op de website van het Delaware Department of State.

Het opzetten van een dergelijke trust is een vereiste stap die genomen moet worden alvorens de ETF aangevraagd kan worden bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Delaware is naar verluidt een populaire locatie voor dergelijke aanvragen vanwege zijn reputatie op het gebied van bedrijfsvriendelijke belastingen en regelgevingen. Er was aanvankelijk twijfel of de registratie wel echt is, aangezien in het verleden meerdere partijen een dergelijke nepregistratie hadden gedaan om de XRP koers omhoog te duwen.

Inmiddels is de registratie bevestigd als legitiem. Gisteravond bracht Fox Business verslaggever Eleanor Terrett het nieuws als eerste naar buiten.

Nate Geraci, president van de ETFStore, noemt de stap van Bitwise ‘’zeer opmerkelijk’’ in de goede zin van het woord. Hij zegt onder andere het volgende:

‘’Op korte termijn is dit waarschijnlijk een calloptie op de verkiezingen in november. Maar Bitwise is een zeer geloofwaardig crypto-native fondsbedrijf dat niet zomaar iets willekeurig probeert. Dat zit gewoon niet in hun DNA. Dit is strategisch. Het punt is dat een XRP-ETF er waarschijnlijk op een gegeven moment komt.’’

Een spot-ETF is een beursgenoteerd fonds waarmee investeerders blootstelling kunnen krijgen aan bijvoorbeeld XRP, zonder de munt zelf te hoeven kopen en beheren.

Een dergelijk fonds mag pas verhandeld worden zodra de SEC hier goedkeuring voor geeft. Hoewel de toezichthouder dit jaar een waslijst aan bitcoin en ethereum (ETH) ETF’s heeft goedgekeurd, zal het niet gemakkelijk zijn om deze lijst uit te breiden tot andere altcoins.

Bovendien vecht Ripple nog altijd een juridische strijd uit met de SEC over de classificatie van XRP. De rechtszaak bevindt zich in de laatste fase, maar Ripple heeft nog enkele dagen de tijd om in hoger beroep te gaan. De ontwikkelingen in de zaak kunnen mogelijk van groot belang zijn voor de eventuele komst van een XRP-ETF.

Bitwise heeft sinds januari van dit jaar zijn Bitwise Bitcoin ETF (ticker: BITB) genoteerd op de New York Stock Exchange (NYSE) en sinds juli is daar tevens zijn Bitwise Ethereum ETF (ticker: ETHW) bijgekomen.

Advertentie

Verschil met Grayscale’s XRP trustfonds

Enkele weken geleden kon je lezen over crypto-vermogensbeheerder Grayscale die een XRP-trust op de Amerikaanse markt bracht. Dit is het eerste XRP fonds dat beschikbaar is in de Verenigde Staten, maar er is in de structuur een groot verschil met een spot-ETF.

Een spot-ETF koopt namelijk na iedere handelsdag XRP, terwijl een trustfonds niet de mogelijkheid heeft om regelmatig nieuwe XRP te kopen. Dit zorgt ervoor dat een spot-ETF de koers van XRP direct volgt, terwijl een trustfonds tegen een premie of korting verhandeld kan worden.

Als onafhankelijk nieuwsplatform is ons doel jou op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen in de cryptowereld. Volg ons gratis op Google News om ons te ondersteunen en zorg ervoor dat je altijd direct het laatste nieuws ontvangt.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Crypto’s pump-en-dumpen is vanaf december officieel verboden in Nederland
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Advertentie

Trending Ripple nieuws

Waarom stijgt Ripple's XRP vandaag zo hard?
Waarom stijgt Ripple’s XRP vandaag zo hard?
Ripple (XRP) op scherp: SEC heeft nog maar paar dagen om besluit te nemen
Ripple (XRP) op scherp: SEC heeft nog maar paar dagen om besluit te nemen
Advertentie