Nick de Jong Nick de Jong
3 min. leestijd

Ripple (XRP) CEO reageert op hoger beroep: “We blijven vechten”

Garlinghouse noemt beslissing irrationeel en schadelijk voor crypto

XRP-XRP
s
xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
Ripple (XRP) CEO reageert op hoger beroep:

Foto: Muhammad Alimaki/Shutterstock

In de zomer van 2023 deed een Amerikaanse rechter uitspraak in de rechtszaak tussen de Securities and Exchange Commission (SEC), de financiële toezichthouder en Ripple, het bedrijf achter XRP.

Afgelopen zomer, een jaar later, werd werd de strafmaat bepaald. Aangezien de SEC zich niet kan vinden in het uitgesproken vonnis, heeft de toezichthouder nu besloten om in hoger beroep te gaan.

Ripple (XRP) op scherp: SEC heeft nog maar paar dagen om besluit te nemen
Ripple (XRP) op scherp: SEC heeft nog maar paar dagen om besluit te nemen

Uitspraak in voordeel van Ripple

De uitspraak van de New Yorkse rechter Analisa Torres betekende het einde van de langlopende rechtszaak tussen de SEC en Ripple. De rechter oordeelde dat XRP niet als een effect beschouwd kan worden wanneer het op openbare cryptobeurzen wordt verhandeld. Voor verkopen aan institutionele investeerders geldt echter een andere regel: in die gevallen had Ripple zich wel aan de effectenwetgeving moeten houden.

Hiervoor kreeg het bedrijf dan ook een boete opgelegd van 125 miljoen dollar, wat een stuk minder is dan de $2 miljard die SEC eistte. De betaling van de boete is uiteindelijk uitgesteld op verzoek van Ripple, omdat het een hoger beroep van de SEC al zag aankomen.

Advertentie

Directeur Ripple reageert op hoger beroep SEC

Inmiddels heeft de toezichthouder besloten om in hoger beroep te gaan tegen het vonnis. Vanuit Ripple klink veel verontwaardiging, ondanks dat het besluit geen grote verrassing is. De directeur van Ripple, Brad Garlinghouse, begrijpt de keuze van de commissie niet en laat dit ook duidelijk merken.

Volgens de Ripple-directeur had Gary Gensler, de voorzitter van de SEC, en de commissie zelf allang moeten begrijpen dat de cryptomunt niet kan worden beschouwd als effect. Als de SEC rationeel had gehandeld, had het de rechtszaak nooit aangespannen, zegt de CEO. Zelfs na de uitspraak van de rechtbank begrijpt de SEC de stand van zaken nog steeds niet.

“Ze hebben op alle fronten verloren. Ripple, de crypto industrie en de rechtsstaat hebben al overwonnen,” aldus Garlinghouse

Waarom stijgt Ripple’s XRP vandaag zo hard?
Waarom stijgt Ripple's XRP vandaag zo hard?

SEC heeft zichzelf vooral schade toegebracht

Verder vindt de topman van Ripple dat de toezichthouder zich vooral zelf schade heeft aangebracht. Door deze rechtszaak aan te spannen zijn investeerders niet beter beschermd geweest, maar heeft de commissie vooral haar geloofwaardigheid en reputatie geschaad.

De directeur van het bedrijf heeft duidelijk gesproken over het aanstaande hoger beroep. Zo laat hij weten dat Ripple zo lang zal blijven vechten als dat nodig is. Dat de munt niet kan worden beschouwd als effect is volgens hem allang duidelijk en daar zal een “onterecht” aangespannen rechtszaak niets aan gaan veranderen.

In  het bericht van Garlinghouse wordt ook een bericht van het hoofd juridische zaken bij Ripple gedeeld. Stuart Alderoty beschrijft hierin zijn mening over de keuze van de SEC. De stap van de commissie was volgens hem teleurstellend, maar niet onverwacht. Ook hij beschouwt de rechtszaak als irrationeel en sluit zich daarmee aan op de reactie van de Ripple-directeur. Het bedrijf beraadt zich nu nog op de mogelijke stappen, die het zelf nog kan zetten.

Uitspraak XRP hoger beroep mogelijk pas in 2026

Door het hoger beroep kan een definitieve uitspraak nog lang op zich laten wachten. De verwerkingstijd bij de betrokken rechtsorganen is momenteel erg lang.

Advocaat Fred Rispoli verwacht dat het hof de zaak pas volgend jaar zal behandelen. Hij schat dat de uitspraak in het hoger beroep niet voor het eerste kwartaal van 2026 komt

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Crypto’s pump-en-dumpen is vanaf december officieel verboden in Nederland
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Advertentie

Trending Ripple nieuws

XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
Ripple (XRP) op scherp: SEC heeft nog maar paar dagen om besluit te nemen
Ripple (XRP) op scherp: SEC heeft nog maar paar dagen om besluit te nemen
Waarom stijgt Ripple's XRP vandaag zo hard?
Waarom stijgt Ripple’s XRP vandaag zo hard?
Advertentie