Garlinghouse noemt beslissing irrationeel en schadelijk voor crypto
Foto: Muhammad Alimaki/Shutterstock
In de zomer van 2023 deed een Amerikaanse rechter uitspraak in de rechtszaak tussen de Securities and Exchange Commission (SEC), de financiële toezichthouder en Ripple, het bedrijf achter XRP.
Afgelopen zomer, een jaar later, werd werd de strafmaat bepaald. Aangezien de SEC zich niet kan vinden in het uitgesproken vonnis, heeft de toezichthouder nu besloten om in hoger beroep te gaan.
Uitspraak in voordeel van Ripple
De uitspraak van de New Yorkse rechter Analisa Torres betekende het einde van de langlopende rechtszaak tussen de SEC en Ripple. De rechter oordeelde dat XRP niet als een effect beschouwd kan worden wanneer het op openbare cryptobeurzen wordt verhandeld. Voor verkopen aan institutionele investeerders geldt echter een andere regel: in die gevallen had Ripple zich wel aan de effectenwetgeving moeten houden.
Hiervoor kreeg het bedrijf dan ook een boete opgelegd van 125 miljoen dollar, wat een stuk minder is dan de $2 miljard die SEC eistte. De betaling van de boete is uiteindelijk uitgesteld op verzoek van Ripple, omdat het een hoger beroep van de SEC al zag aankomen.
Directeur Ripple reageert op hoger beroep SEC
Inmiddels heeft de toezichthouder besloten om in hoger beroep te gaan tegen het vonnis. Vanuit Ripple klink veel verontwaardiging, ondanks dat het besluit geen grote verrassing is. De directeur van Ripple, Brad Garlinghouse, begrijpt de keuze van de commissie niet en laat dit ook duidelijk merken.
Volgens de Ripple-directeur had Gary Gensler, de voorzitter van de SEC, en de commissie zelf allang moeten begrijpen dat de cryptomunt niet kan worden beschouwd als effect. Als de SEC rationeel had gehandeld, had het de rechtszaak nooit aangespannen, zegt de CEO. Zelfs na de uitspraak van de rechtbank begrijpt de SEC de stand van zaken nog steeds niet.
“Ze hebben op alle fronten verloren. Ripple, de crypto industrie en de rechtsstaat hebben al overwonnen,” aldus Garlinghouse
SEC heeft zichzelf vooral schade toegebracht
Verder vindt de topman van Ripple dat de toezichthouder zich vooral zelf schade heeft aangebracht. Door deze rechtszaak aan te spannen zijn investeerders niet beter beschermd geweest, maar heeft de commissie vooral haar geloofwaardigheid en reputatie geschaad.
De directeur van het bedrijf heeft duidelijk gesproken over het aanstaande hoger beroep. Zo laat hij weten dat Ripple zo lang zal blijven vechten als dat nodig is. Dat de munt niet kan worden beschouwd als effect is volgens hem allang duidelijk en daar zal een “onterecht” aangespannen rechtszaak niets aan gaan veranderen.
In het bericht van Garlinghouse wordt ook een bericht van het hoofd juridische zaken bij Ripple gedeeld. Stuart Alderoty beschrijft hierin zijn mening over de keuze van de SEC. De stap van de commissie was volgens hem teleurstellend, maar niet onverwacht. Ook hij beschouwt de rechtszaak als irrationeel en sluit zich daarmee aan op de reactie van de Ripple-directeur. Het bedrijf beraadt zich nu nog op de mogelijke stappen, die het zelf nog kan zetten.
Uitspraak XRP hoger beroep mogelijk pas in 2026
Door het hoger beroep kan een definitieve uitspraak nog lang op zich laten wachten. De verwerkingstijd bij de betrokken rechtsorganen is momenteel erg lang.
Advocaat Fred Rispoli verwacht dat het hof de zaak pas volgend jaar zal behandelen. Hij schat dat de uitspraak in het hoger beroep niet voor het eerste kwartaal van 2026 komt