Roy van Krieken Roy van Krieken
3 min. leestijd

Ripple start met tests voor baanbrekende nieuwe stablecoin

Ripple heeft niet alleen de beruchte XRP-rechtszaak begonnen, maar test nu ook een eigen stablecoin

s
xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
Cryptoreus Tether ontkent beschuldigingen van Ripple's CEO

Foto: photo_gonzo/Shutterstock

Ripple (XRP) heeft gisteren de eerste tests aangekondigd van hun eigen nieuwe stablecoin, Ripple USD (RLUSD), die is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Deze tests vinden plaats op zowel het XRP Ledger (XRPL) als het Ethereum-netwerk, met plannen om de stablecoin in de toekomst ook op andere blockchains uit te rollen.

Waarom steeg de koers van XRP deze week zo hard?
Waarom steeg de koers van XRP deze week zo hard?

Wat is RLUSD en waarom is het belangrijk?

Ripple’s RLUSD is een ‘overgecollateraliseerde’ stablecoin, wat betekent dat elke eenheid van RLUSD volledig wordt gedekt door reserves in Amerikaanse dollars of kortlopende kas-equivalenten, met een verhouding van 1:1 ten opzichte van de dollar. Deze aanpak is bedoeld om de waarde van RLUSD stabiel te houden en het vertrouwen van gebruikers te vergroten. Om transparantie en verantwoordelijkheid te waarborgen, heeft Ripple beloofd om onafhankelijke audits uit te laten voeren op de onderliggende middelen en maandelijkse rapporten over de reserves te publiceren.

https://x.com/ripple/status/1821942246939488574?s=46&t=FO0FLkqtcy3HDJuwpcHQ-A

De lancering van RLUSD is een strategische zet van Ripple om de markt voor stablecoins te betreden, een sector die naar verwachting tegen 2028 een waarde van $2 biljoen zal bereiken. Dit geeft aan dat de vraag naar cryptocurrencies met een lage volatiliteit, zoals fiat-geld gekoppelde tokens, sterk zal blijven groeien. Ripple zei bovendien dat zowel XRP als RLUSD zullen blijven dienen als kerncomponenten van hun marktstrategie, ondanks geruchten dat het bedrijf XRP zou opgeven om zich volledig te richten op de nieuwe stablecoin.

Advertentie

Gevolgen van recente SEC-zaak en impact op XRP

De tests van RLUSD komen kort na een belangrijke juridische ontwikkeling voor Ripple. Op 7 augustus legde rechter Analisa Torres een boete van $125 miljoen op aan Ripple Labs in verband met de rechtszaak van de Securities and Exchange Commission (SEC). Ripple CEO Brad Garlinghouse beschreef deze uitkomst echter als een “overwinning” tegen de SEC, die aanvankelijk een boete van maar liefst $2 miljard had geëist voor vermeende schendingen van effectenwetten door Ripple. De positieve juridische uitkomst zorgde ervoor dat de prijs van XRP met 26% steeg en volgens sommige analisten is dat pas het begin.

Ondanks deze positieve ontwikkelingen, zag de XRP Ledger (XRPL) in het tweede kwartaal van 2024 een scherpe daling in het aantal transacties. Het volume daalde met 65,6% van 251 miljoen transacties in het eerste kwartaal naar slechts 88 miljoen transacties in het tweede kwartaal. Dit ging gepaard met een aanzienlijke stijging van de gemiddelde transactiekosten op het netwerk, zoals gerapporteerd in het XRP Markets Report van Ripple.

Wat betekent dit voor de toekomst van Ripple?

De introductie van RLUSD is feitelijk een nieuwe fase voor Ripple in hun streven naar verdere adoptie en innovatie binnen de cryptomarkt. Hoewel de daling in transacties op het XRPL zorgwekkend kan zijn, lijkt Ripple zich te richten op het benutten van nieuwe kansen, zoals de groeiende markt voor stablecoins. De combinatie van een belangrijke overwinning in de rechtszaal en nieuwe productinnovaties kan ervoor zorgen dat Ripple sterker uit de uitdagingen komt en zijn positie in de markt versterkt.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Dogecoin-kloon op Ethereum explodeert 900% na Binance-notering
Dogecoin-kloon op Ethereum explodeert 900% na Binance-notering
Advertentie

Trending Ripple nieuws

Crypto Rewind: bitcoin-aankoop MicroStrategy, groot XRP nieuws en meer
Crypto Rewind: bitcoin-aankoop MicroStrategy, groot XRP nieuws en meer
Waarom steeg de de koers van XRP deze week zo hard?
Waarom steeg de koers van XRP deze week zo hard?
Ripple gaat het XRP netwerk een forse upgrade geven
Hoe groot is de kans op XRP-ETF’s na het nieuwe Grayscale fonds?
Advertentie