Foto: Grey82/Shutterstock
Crypto bestaat ondertussen best wat jaartjes. Sinds 2009, toen het Bitcoin (BTC) netwerk live ging, hebben we grote stappen gemaakt. Hoewel we nog niet massale adoptie hebben bereikt, zien we wel dat steeds meer landen stappen zetten om crypto toe te passen.
Ripple, het bedrijf achter de XRP cryptocurrency, zette hierin grote stappen door met de nationale bank van Georgië een onderzoek te starten, die gericht is op de digitalisering van de lokale economie. Natia Turnava, de waarnemend gouverneur van de Georgische nationale bank (NBG), ontmoette de Ripple directeur James Wallis om de samenwerking in financiële technologie en digitalisering te verbeteren.
De samenwerking richt zich met name op het verbeteren van de financiële technologie (fintech) en het digitaliseren van financiële diensten. Dit zou uiteindelijk moeten leiden tot snellere en efficiëntere transacties.
Het Lari project van Ripple
De partijen kennen elkaar al van een eerdere partnerschap, waarbij Ripple de technologische partner was voor het central bank digital currency (CBDC) pilotproject van de NBG, genaamd de digitale lari. De nieuwe samenwerking zal hierop voortbouwen. In september 2023 kondigde de NBG een onderzoek aan naar CBDC’s. Hierbij werden negen bedrijven, waaronder Ripple Labs, uitgenodigd om deel te nemen aan het digitale lari project. Ripple Labs werd uiteindelijk geselecteerd als de officiële technologiepartner.
Omdat CBDC’s door de centrale bank worden uitgegeven en beheerd, bieden ze een veilige en stabiele vorm van digitale valuta, met minder risico’s van instabiliteit in vergelijking met de vele cryptocurrencies die we kennen.
Een belangrijk nadeel is echter CBDC’s tegen de decentralisatie principes van cryptocurrency ingaat, zoals Bitcoin en Ethereum (ETH), die worden beheerd door gedistribueerde netwerken van gebruikers zonder centrale autoriteit.
Moeten banken CBDC’s omarmen?
De meningen zijn nog altijd verdeeld over CBDC’s. Tijdens het Innovation Summit van de Bank for International Settlements benadrukte Bundesbank directeur Joachim Nagel echter het belang van de nieuwe technologie.
Nagel, die tevens bestuurslid is van de Europese Centrale Bank (ECB), stelde dat het traditionele bedrijfsmodel van centrale banken onder druk staat en mogelijk niet langer levensvatbaar is zonder innovatie. Hij betoogde dat blockchain en CBDC’s essentiële middelen zijn om het bedrijfsmodel van centrale banken te versterken.
🚀 Blijf elke dag op de hoogte van wat er speelt in de wereld van crypto! Volg ons op Instagram voor het belangrijkste nieuws, interessante updates en maandelijkse crypto give-aways.