Foto: Salivanchuk Semen/Shutterstock
Ripple, het bedrijf achter XRP, heeft gisteren de tegenaanval geopend op de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De financiële waakhond eiste vorige maand een gigantische boete ter waarde van 1,95 miljard dollar in hun eindeloze juridische strijd, maar de crypto-gigant heeft nu zijn geanticipeerde bezwaar ingediend.
Ripple in de tegenaanval XRP-rechtszaak
Ripple zit al sinds eind 2020 verwikkeld in een rechtszaak met de SEC. De commissie beschuldigt Ripple van het verkopen van ongeregistreerde effecten. Alhoewel Ripple vorige zomer een grote overwinning behaalde, is er nog altijd geen punt achter de hardnekkige strijd gezet.
Eind maart kwam er een nieuwe wending in de rechtbanken. De SEC eist namelijk dat de rechter een astronomische boete van 1,95 miljard oplegt aan Ripple. Specifiek wil de SEC dat het cryptobedrijf 876 miljoen dollar betaalt die het verkreeg als onterechte winst, 198 miljoen dollar betaalt aan rente en nog een boete van 876 miljoen dollar. De SEC wil met het torenhoge bedrag een duidelijke waarschuwing afgeven aan de algehele crypto-industrie.
Gisteren heeft Ripple zijn bezwaar hierop ingediend bij de Amerikaanse districtsrechtbank voor het Zuidelijke District van New York.
Ripple’s chief legal officer, Stuart Alderoty, liet eerder vandaag op socialmediaplatform X weten dat Ripple zijn weerwoord tegen de voorgestelde miljardenboete van de SEC heeft ingediend.
De gigantische boete is volgens hem buitenproportioneel en toont aan hoe de SEC zich schuldig maakt aan machtsmisbruik. Hij schreef het volgende in zijn X-bericht:
“In een zaak waarin geen beschuldigingen (of bevindingen) van roekeloosheid of fraude waren, en waarin Ripple op belangrijke punten heeft gewonnen, is de eis van de SEC slechts meer bewijs van zijn voortdurende intimidatie tegen alle crypto in de VS.’’
Ripple houdt opgeheven hoofd
Ripple lijkt zich weinig zorgen te maken dat de rechter mee zal gaan met de eis van SEC. “We blijven erop vertrouwen dat de rechter deze laatste fase van de rechtsmiddelen eerlijk zal aanpakken,” zo eindigde Alderoty zijn bericht.
Vandaag zullen de partijen bijeenkomen om te overleggen over de noodzakelijke redactie voordat het bezwaar morgen openbaar wordt gemaakt.
Wanneer de genadeloze strijd ten einde komt, is nog altijd allerminst duidelijk. XRP-houders vierden in juli vorig jaar nog feest nadat de rechter had geoordeeld dat de secundaire verkoop van XRP niet onder de effectenwetgeving valt. De institutionele verkoop valt hier echter wel onder, en dat zorgt tot op de dag van vandaag nog voor veel onzekerheid.