Roy van Krieken Roy van Krieken
3 min. leestijd

Ripple opent tegenaanval en gaat officieel in beroep in XRP-zaak

De XRP-rechtszaak krijgt opnieuw een nieuwe wending

s
xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
XRP-markt bereikt miljardenpiek terwijl Ripple nieuw product test

Foto: Rokas Tenys/Shutterstock

Ripple Labs zet de juridische strijd tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) onverminderd door. Ripple gaat namelijk in beroep tegen de financiële toezichthouder. De kern van Ripple’s beroep ligt bij de vraag of de lagere rechtbank de Howey-test juist toepaste en of de SEC Ripple eerlijke kennisgeving had gegeven van haar regelgeving.

AI-scam richt zich op XRP-houders, memecoin-handelaar verliest alles
AI-scam richt zich op XRP-houders, memecoin-handelaar verliest alles

Het XRP-beroep in het kort

Ripple Labs heeft op donderdag een zogenaamde Form C ingediend. Dit  bevat de juridische gronden waarop Ripple de eerdere uitspraak van de Southern District Court van New York aanvecht.

Ripple Labs vraagt het Hof van Beroep om de zaak opnieuw te bekijken met een de ‘novo standaard’. Dit betekent dat de beroepsrechter de kwestie volledig opnieuw beoordeelt, zonder rekening te hoeven houden met de interpretaties van de lagere rechtbank.

Een van de hoofdonderwerpen in Ripple’s beroep is de toepassing van de Howey-test op XRP-transacties met institutionele investeerders. De Howey-test is een juridische standaard die wordt gebruikt om te bepalen of een bepaalde transactie kwalificeert als een investeringscontract. Dit staat al jaren centraal in de rechtszaak

Het juridische team van Ripple Labs stelt dat deze test onterecht is toegepast op de verkoop van Ripple (XRP) aan institutionele investeerders. Ze vinden dat deze verkopen niet als effecten aangemerkt hadden moeten worden.

Daarnaast stelt Ripple dat de SEC “vaag en inconsequent” was in haar communicatie over het toepassen van federale effectenwetten op digitale activa. Dit gebrek aan duidelijke richtlijnen staat volgens Ripple gelijk aan een schending van het “fair notice”-principe. Ripple kreeg namelijk niet de kans om zich aan te passen door de inconsistente communicatie van de SEC.

Advertentie

Herziening van SEC-Instructies

Ripple’s beroep richt zich hoofdzakelijk op de juridische definitie van een investeringscontract en stelt dat de essentiële onderdelen opnieuw moeten worden onderzocht. Daarnaast wordt het bereik van de SEC’s eerdere bevelen tegen Ripple ter discussie gesteld, waarbij Ripple betoogt dat de opgelegde beperkingen te ver gaan.

Ripple’s hoofdjurist Stuart Alderoty benadrukte in een bericht op X dat de beroepsprocedure zal plaatsvinden op basis van bestaande documenten en dat de SEC geen nieuw bewijs kan aanleveren. “De beroepsrechter kijkt alleen naar het reeds aanwezige bewijs… en we hebben een sterke basis,” schreef Alderoty. “Er zal niet dezelfde drama zijn als tijdens de eerdere rechtsgang over documentatie.”

Dit is hoelang de XRP rechtszaak nog duurt volgens Ripple-advocaat
Dit is hoelang de XRP rechtszaak nog duurt volgens Ripple-advocaat

SEC vs Ripple Labs

De juridische strijd tussen Ripple en de SEC begon al in 2020. Volgens de SEC zou Ripple effecten zonder licentie verkopen met betrekking tot hun XRP munt. Een cruciale beslissing in de zaak werd genomen in juli 2023 door rechter Analisa Torres. Zij oordeelde dat XRP geen effect op de secundaire markt is, zoals op exchanges. Wel oordeelde ze dat Ripple de wet overtrad met de directe verkoop aan hedgefondsen en investeerders.

In die uitspraak werd Ripple Labs veroordeeld tot een boete van $125 miljoen voor het schenden van de Amerikaanse effectenwetgeving. Deze uitspraak werd destijds door Ripple als een grote overwinning gevierd. De aanklacht van de SEC verzocht de rechtbanken namelijk een boete van $2 miljard op te leggen aan Ripple. Hiermee is de straf die de rechter heeft opgelegd aanzienlijk lager uitgevallen.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Waarom we vandaag de verjaardag van Bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto vieren
‘Bitcoin bedenker’ wil meer dan 1 biljoen euro schadevergoeding
Crypto ‘memecoin jager’ zet €275 om in €575.000 in slechts 4 uur
Crypto ‘memecoin jager’ zet €275 om in €575.000 in slechts 4 uur
Man investeert €2.800 in kleine crypto en verdient daar €8,3 miljoen mee
Man investeert €2.800 in kleine crypto en verdient daar €8,3 miljoen mee
Cryptobeurs getroffen door grootschalige hack, meer dan €46 miljoen gestolen
Cryptobeurs getroffen door grootschalige hack, meer dan €46 miljoen gestolen
Professor over het kraken van bitcoin met supercomputers: 'oppassen'
Professor over het kraken van bitcoin met supercomputers: ‘oppassen’
Advertentie

Trending Ripple nieuws

XRP op keerpunt: Ripple whales zaaien twijfel over koers
XRP koers kan wild worden, markt eist resultaten
Ripple-CEO bekent cruciale fout met toezichthouders in XRP-zaak
Ripple-CEO bekent cruciale fout met toezichthouders in XRP-zaak
XRP op keerpunt: Ripple whales zaaien twijfel over koers
AI-scam richt zich op XRP-houders, memecoin-handelaar verliest alles
Advertentie