Foto: Steve Heap/Shutterstock
De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voert nu al bijna 3 jaar een rechtszaak tegen crypto-bedrijf Ripple. Maar die loopt nu eindelijk langzaam op zijn einde. De beleidsmaker is nog steeds van plan om in hoger beroep te gaan, maar dit is volgens het bedrijf niet genoeg voor Amerikaanse banken. Zij willen duidelijke regels.
Ripple wil XRP zaak tot aan Hooggerechtshof brengen
De crypto-gigant hield afgelopen dinsdag en woensdag zijn jaarlijkse conferentie Swell, waar verschillende topmensen uit de crypto-industrie spraken over de ontwikkelingen. De rechtszaak met de SEC was ook dit jaar weer een gespreksonderwerp.
Ripple-CEO Brad Garlinghouse verklaarde dat de crypto-gigant zelfs graag de strijd aangaat met de SEC in het hoger beroep, tot aan het Amerikaanse Hooggerechtshof. Niet alleen voor zichzelf, maar voor de gehele crypto-industrie.
Tot nu toe is de rechtszaak voor Ripple een succes. De SEC moet in hoger beroep gaan, omdat de rechter vindt dat secundaire verkopen van XRP niet onder de effectenwet vallen. De SEC is het hier niet mee eens.
Daarnaast klaagde de SEC Garlinghouse en Ripple-bestuursvoorzitter Chris Larsen ook persoonlijk aan. Dat is opmerkelijk, want het betreft geen strafrechtelijke rechtszaak. In oktober heeft de SEC de aanklachten tegen de twee topmensen ingetrokken. Ripple’s hoofd van de juridische afdeling, Stuart Alderoty, noemt het een overgave van de SEC.
Ripple winst niet genoeg om banken over te halen
Het fintechbedrijf heeft al 150 miljoen dollar uitgegeven aan zijn verdediging in de rechtszaal, aldus Garlinghouse. Het heeft zijn vruchten afgeworpen, maar voor Amerikaanse banken is het volgens de CEO niet genoeg om zich veilig te voelen over de Amerikaanse crypto-industrie. Daar is duidelijke regulatie voor nodig, verklaarde de topman afgelopen woensdag op DC FinTech Week in Washington.
Garlinghouse vindt nog steeds dat de SEC Amerikaanse crypto-innovatie aan het smoren is:
“Het moment waarin de Verenigde Staten de wereldwijde leider kunnen zijn op het vlak van crypto-innovatie is nog niet voorbij, maar met elke dag die verstrekt [groeit de industrie in andere landen die wél groei willen].”
De meerderheid van Ripple’s werknemers bevindt zich op dit moment nog in de VS, maar dat zou in de toekomst anders kunnen zijn. Het breidt namelijk gestaag uit in het buitenland, en de CEO denkt dat dit nog wel even door zal gaan. 80% van de nieuwe werknemers zou in het buitenland aan de slag gaan.