Garlinghouse heeft spijt: Ripple moet nu inhaalslag maken
Foto: Muhammad Alimaki/Shutterstock
Brad Garlinghouse, CEO van Ripple, heeft toegegeven dat Ripple veel eerder contact had moeten opnemen met de Amerikaanse toezichthouders. Onlangs kreeg Ripple te horen dat de Securities and Exchange Commission (SEC) in hoger beroep ging door de officiële documenten aan te leveren bij de rechtbank.
Ripple probeert verloren tijd in te halen
Garlinghouse spreekt tijdens de DC Fintech Week het publiek toe over de rechtszaak. Hij meldt dat Ripple bezig is met een inhaalslag na alle problemen die volgden op de rechtszaak.
Het meest opvallende is dat hij openlijk toegeeft dat Ripple eerder contact had moeten opnemen met de Amerikaanse toezichthouders. Ripple is al geruime tijd het mikpunt van juridische procedures.
“Ik heb de afgelopen jaren veel meer reizen naar DC gemaakt dan in de jaren daarvoor”, vertelt Garlinghouse tijdens het evenement. Hij zegt spijt te hebben dat hij niet eerder met toezichthouders in gesprek was gegaan:
“Als ik daarop terugkijk, heb ik daar spijt van. Ik denk dat we een fout hebben gemaakt door niet eerder in te zetten, en we proberen de verloren tijd enigszins in te halen.”
De XRP-rechtszaak
De juridische strijd tussen Ripple en de SEC suddert inmiddels al een aantal jaren. Volgens veel vertegenwoordigers van Amerikaanse cryptobedrijven is de SEC vijandig en oneerlijk tegenover de cryptosector.
Desondanks behaalde Ripple slechts een gedeeltelijke overwinning in de rechtszaak. Hoewel XRP niet als effect wordt beschouwd bij de secundaire verkoop, zoals via cryptobeurzen aan particuliere handelaren, oordeelde de rechter dat de institutionele verkoop van XRP wel onder de effectenwetgeving valt. De SEC is nu in hoger beroep gegaan om ook het oordeel over de secundaire verkoop aan te vechten
Ondanks deze uitspraak won de SEC een deel van de langlopende rechtszaak tegen Ripple. De rechter had geoordeeld dat de XRP-token van Ripple werd verkocht als een niet-geregistreerd effect aan institutionele kopers.
XRP werd niet als effect beschouwd toen het aan particulieren handelaren op cryptobeurzen werd verkocht. Dit was een overwinning voor Ripple, maar de SEC ging in hoger beroep bij een hogere rechtbank. Ook Ripple maakte bekend zijn tegenberoep naar een hogere rechtbank te brengen.
Garlinghouse geeft schuld aan SEC-voorzitter
Tijdens zijn toespraak bij het DC-evenement vertelt Garlinghouse dat de Verenigde Staten achterblijft op het gebied van cryptoregelgeving, vergeleken met andere landen. Hij wijst daarvoor de SEC-voorzitter Gary Gensler aan als schuldige vanwege zijn “terreurbewind”. Ook beschuldigt hij senator Elizabeth Warren van het verspreiden van desinformatie over crypto.
Verder zegt Garlinghouse dat er educatie moet komen en benadrukt dat het belangrijk is om te laten zien dat er in de crypto-wereld mensen zijn die serieus zijn en belangrijk werk doen.
“Het helpt niet dat Sam Bankman-Fried op Capitol Hill verscheen met cargoshorts en iets verkocht dat uiteindelijk niet helemaal overeenkwam met wat werd voorgesteld. Dat heeft de hele industrie en Ripple pijn gedaan.”
Het duurt nog wel even voordat de rechtszaak ten einde is. Onlangs kwam er in het ripple nieuws een artikel over de verwachte tijdlijn van de rechtszaak. Hierin staat dat het nog tot halverwege het jaar 2025 kan duren.