Roy van Krieken Roy van Krieken
2 min. leestijd

Nieuwe wending in XRP-saga: cryptobeurs klaagt SEC aan

Crypto-bedrijf eist duidelijkheid over status van Ripple’s token

s
xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
Baas achter Ripple kondigt lancering van nieuwe stabiele crypto aan

Foto: T. Schneider/Shutterstock

Er is een nieuwe aanklacht ingediend, niet door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) maar tegen de SEC. Crypto-exchange Bitnomial heeft een rechtszaak aangespannen waarin het de toezichthouder beschuldigt van het “overschrijden van zijn bevoegdheid”.

SEC vs. CFTC: Wie reguleert XRP?

Bitnomial klaagt de SEC aan over hun positie in de rechtszaak tegen Ripple Labs. Door te beweren dat Ripple (XRP) een effect is, overschrijdt de SEC hun bevoegdheid volgens Bitnomial. Bitnomial stelt dat XRP namelijk al wordt gereguleerd als een commodity onder het toezicht van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Volgens de aanklacht probeert de SEC bevoegdheid te claimen over een product dat al onder de exclusieve jurisdictie van de CFTC valt.

Het conflict begon in augustus van dit jaar. Bitnomial, dat in 2020 goedkeuring van de CFTC kreeg om crypto-futures te verhandelen, diende een zelfcertificering om XRP-futurescontracten op zijn platform te vermelden. Kort daarna werd Bitnomial door de SEC benaderd met de mededeling dat XRP-futures als effecten moesten worden behandeld. Volgens de SEC moest Bitnomial zich registreren als een effectenbeurs voordat het deze producten kon aanbieden.

Juridische patstelling

Volgens Bitnomial is het onmogelijk om te voldoen aan de wettelijke eisen om XRP-futures te noteren, omdat Ripple Labs de XRP-token niet als een effect heeft geregistreerd.Hiermee heeft de SEC effectief voorkomen dat Bitnomial XRP-futures kan aanbieden op zijn platform.

Daarnaast wijst Bitnomial op de uitspraak in de rechtszaak tussen de SEC en Ripple Labs, waarin de rechter oordeelde dat XRP-transacties op secundaire markten geen effecten zijn. Ondanks deze uitspraak heeft de SEC op 2 oktober aangekondigd in beroep te gaan tegen deze beslissing, met als doel de uitspraak van rechter Analisa Torres ongedaan te maken.

Verzoek om juridische duidelijkheid

Bitnomial verzoekt de rechtbank om een verklaring dat XRP-futures geen effecten zijn en om een verbod dat de SEC belet om jurisdictie te claimen over de afgeleide producten of om handhavingsmaatregelen tegen het bedrijf te nemen.

Deze rechtszaak komt op een moment dat ook andere partijen botsen met de SEC. Eerder in oktober verzocht een Texaanse crypto-startup Lejilex de rechter om de SEC te blokkeren van handhavingsmaatregelen als het cryptovaluta op zijn geplande exchange zou noteren. Op 8 oktober klaagde de wereldwijde digitale asset-exchange Crypto.com ook de SEC aan nadat het een Wells-melding had ontvangen. In die melding werd aangegeven dat de SEC mogelijk handhavingsmaatregelen zou nemen tegen het bedrijf.

Geen tijd om al het nieuws op de voet te volgen? Luister & volg onze podcast op spotify,  Apple podcast of kijk ‘m terug op Youtube  – Ivan en Raoul praten je helemaal bij.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Bitcoin-whale uit 2009 dumpt miljoenen vlak voor Satoshi-onthulling
Bitcoin-whale uit 2009 dumpt miljoenen vlak voor Satoshi-onthulling
Bitcoin houders opgelet: de geschiedenis kan zich gaan herhalen
Bitcoin houders opgelet: de geschiedenis kan zich gaan herhalen
$2 miljard aan bitcoin verplaatst door VS, koers reageert
Cryptomarkt houdt adem in: $4 miljard aan BTC mogelijk te koop
Het grote Bitcoingeheim onthuld, moeten we ons zorgen maken?
Het grote Bitcoingeheim onthuld, moeten we ons zorgen maken?
Bitcoin-Kurs schießt in die Höhe – Fed senkt Zinsen überraschend um 0,5 %
Bitcoin koers krijgt steun van onverwachte economische factoren
Advertentie

Trending Ripple nieuws

Ripple gaat banken helpen met crypto opslaan, XRP koers stijgt
Ripple gaat banken helpen met crypto opslaan, XRP koers stijgt
Ripple slaat terug en opent tegenaanval in XRP-strijd
Ripple slaat terug en opent de tegenaanval in XRP-strijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Komt er een XRP ETF aan? Dit is wat we weten
Advertentie