Ivo Melchers Ivo Melchers
3 min. leestijd

Komt er een XRP ETF aan? Dit is wat we weten

Crypto-gemeenschap anticipeert op mogelijke goedkeuring Ripple-fonds

s
xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep

Foto: Muhammad Alimaki/Shutterstock

Ripple (XRP) is de afgelopen tijd weer veel in het nieuws. Nu bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) een eigen spot Exchange-Traded Fund (ETF) hebben, vragen veel mensen zich af of er nu ook een XRP ETF komt, en wat de mogelijke effecten zouden zijn.

XRP-markt bereikt miljardenpiek terwijl Ripple nieuw product test
XRP-markt bereikt miljardenpiek terwijl Ripple nieuw product test

Waarom ETF’s zo belangrijk zijn voor bitcoin en ethereum

Een ETF is een beleggingsfonds dat nauwkeurig de waarde van een mandje aan activa volgt. Een bekend voorbeeld is de S&P 500, dat de aandelen van de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten volgt.

In januari van dit jaar betrad crypto de traditionele markt voor ETF’s met de komst van een lading bitcoin spot ETF’s, van onder andere Wall Street-giganten BlackRock en Fidelity. Deze fondsen volgen direct de prijs van bitcoin door fysiek bitcoin aan te kopen en op te slaan. Op deze pagina kun je een uitgebreide uitleg vinden van wat een bitcoin ETF precies inhoudt.

De fondsen bieden voordelen voor zowel particuliere als institutionele investeerders. Particuliere investeerders, ofwel de alledaagse investeerders, kunnen op deze manier via hun vertrouwde aandelenbrokers blootstelling krijgen aan bitcoin zonder zelf de munt te hoeven bewaren. Het is een gemakkelijke, toegankelijke en veilige optie om in bitcoin te investeren. Institutionele investeerders, zoals pensioenfondsen, verzekeraars en grote vermogensbeheerders, mogen vaak niet eens direct in bitcoin investeren vanwege allerlei strenge regeltjes. Een ETF biedt wat dat betreft dus de perfecte oplossing, omdat het een gereguleerd financieel product is dat op traditionele beurzen wordt verhandeld.

Sinds juli is er tevens een waslijst aan ethereum spot ETF’s beschikbaar in de VS. Dit heeft niet alleen de volwassenheid van crypto als activaklasse verder versterkt, maar ook de discussie aangewakkerd over welke altcoins als volgende in aanmerking komen voor een soortgelijk fonds.

Advertentie

Komt de eerste ripple (XRP) ETF er binnenkort aan?

XRP doet hier in ieder geval een gooi naar. Crypto-vermogensbeheerder Bitwise diende eerder deze maand namelijk een aanvraag in bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) om een XRP spot ETF te lanceren op de New York Stock Exchange (NYSE).

Bovendien riep Grayscale vorige maand een XRP Trust in het leven, die in de toekomst mogelijk omgezet kan worden in een spot ETF. Dit deed Grayscale namelijk ook met zijn bitcoin- en ethereum-fondsen, al moet de SEC ook hier natuurlijk goedkeuring voor geven.

Zo ver is het echter nog niet, maar de SEC zal zich al wel moeten gaan buigen over de ‘Bitwise XRP ETF’. Het beoordelingsproces is nog niet in gang gezet, omdat vooralsnog alleen het S-1 registratieformulier is ingediend. Zodra de bijbehorende 19b-4-aanvraag binnenkomt, krijgt de toezichthouder maximaal 240 dagen de tijd om tot een definitief oordeel te komen.

In het verleden heeft de SEC hier telkens maximaal gebruik van gemaakt, en dus gaat het hoogstwaarschijnlijk nog wel even duren voordat we een eindoordeel te horen krijgen. We houden je natuurlijk op de hoogte in het Ripple nieuws.

Bitcoin koers naar de maan in ‘Uptober’?

In onze nieuwe podcast op Spotify of Apple podcast bespreken onze hosts het laatste cryptonieuws, en gaan ze in op de vraag die iedereen bezighoudt: Wat kunnen we verwachten van de bitcoin koers in Uptober?

Ivan duikt dieper in de cijfers en trends – want de perfecte storm kan onderweg zijn. Daarnaast worden de grote stappen in crypto-adoptie en de risico’s die daarbij komen kijken uitgebreid besproken.

Gratis luisteren

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Bitcoin-whale uit 2009 dumpt miljoenen vlak voor Satoshi-onthulling
Bitcoin-whale uit 2009 dumpt miljoenen vlak voor Satoshi-onthulling
Man verliest 7000 bitcoins met één verkeerde worp, €424 miljoen weg
Man verliest 7000 bitcoins met één verkeerde worp, €424 miljoen weg
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
Langverwachte stap in crypto door PostNL: opvallende verkoop vandaag gestart
Het grote Bitcoingeheim onthuld, moeten we ons zorgen maken?
Het grote Bitcoingeheim onthuld, moeten we ons zorgen maken?
Bitcoin-Kurs schießt in die Höhe – Fed senkt Zinsen überraschend um 0,5 %
Bitcoin koers krijgt steun van onverwachte economische factoren
Advertentie

Trending Ripple nieuws

XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
XRP crasht: SEC gaat in hoger beroep tegen Ripple
Ripple (XRP) CEO reageert op hoger beroep:
Ripple (XRP) CEO reageert op hoger beroep: “We blijven vechten”
Ripple (XRP) op scherp: SEC heeft nog maar paar dagen om besluit te nemen
Ripple (XRP) op scherp: SEC heeft nog maar paar dagen om besluit te nemen
Advertentie