Warning: Attempt to read property "name" on null in /app/public/wp-content/themes/expedition-theme/includes/ThirdParty/SmartOcto.php on line 43
Roy van Krieken Roy van Krieken
3 min. leestijd

Hoe is Ripple (XRP) begonnen en waar gaan we heen?

Ripple annuleert plotseling belangrijke strategische overname

Foto: rafapress/Shutterstock

Ripple (XRP) is misschien wel de meest controversiële cryptocurrency op de markt. Bitcoin (BTC) is door Satoshi Nakamoto bedacht als een digitale munt die je zonder tussenpersonen kunt gebruiken. Het was zijn antwoord op het oneerlijke bankensysteem waarin de grote bankiers over het algemeen hun zakken vullen ten koste van het volk. De absolute schaarste van bitcoin beschermt tegen de door bankiers veroorzaakte inflatie in fiatgeld.

Ripple bouwt voor op de technologie van Bitcoin, maar heeft een systeem waarmee het vooral de traditionele financiële sector helpt. Het bekende SWIFT-betaalsysteem waarmee banken internationale transacties naar elkaar versturen stamt namelijk uit de financiële prehistorie. Wat betekent dat het verzenden van internationale transacties duur en traag is. Ripple is in 2011 begonnen met het bouwen van een systeem om dit proces in een modern jasje te gieten.

Hoe een Nederlandse AI-robot duizenden mensen aan winst helpt met solana
Hoe een Nederlandse AI-robot duizenden mensen aan winst helpt met solana

Internationale betalingen met Ripple

Om de toegevoegde waarde van Ripple en de door hen gebouwde oplossing te begrijpen moeten we eerst het traditionele systeem begrijpen. Stel dat je familie in Zuid-Afrika hebt wonen en je iedere maand een deel van je salaris die kant op wil sturen. De eerste stap is om je Nederlandse bank van de transactie op de hoogte te stellen. Die halen vervolgens de euro’s van je rekening en zetten deze om in Amerikaanse dollars. Daarna gaan die dollars naar de Zuid-Afrikaanse bank van je familielid die de dollars moet omzetten in de Zuid-Afrikaanse rand. Een traag proces dat veel geld kost, onder andere vanwege de vele valutatransacties die moeten plaatsvinden.

In het systeem van Ripple gaat ditzelfde proces een stuk sneller en is het tevens goedkoper. Dit komt omdat de Nederlandse bank in theorie alleen het geld in XRP moet omzetten om die vervolgens om te wisselen voor de Zuid-Afrikaanse rand. Omdat het praktisch gratis is om transacties via het Ripple netwerk en XRP te doen bespaar je een hoop geld en tijd omdat de transacties onmiddellijk plaatsvinden. De enige grote maar is dat de adoptie onder banken na enkele jaren nog niet groot is en Ripple er sinds kort het Bitcoin Lightning Netwerk als concurrent bij heeft.

Het Bitcoin Lightning Netwerk

Tijdens de Bitcoin 2022 conferentie in Miami heeft het Strike van Jack Mallers aangekondigd dat het vanaf heden mogelijk is om bij praktisch iedere grote keten in de Verenigde Staten te betalen met bitcoin. Zonder dat de ontvangende partij het doorheeft betaal je met bitcoin, die vervolgens door Strike via het Lightning Netwerk in dollars worden omgezet en op die manier op de bankrekening van de ontvanger terechtkomen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat dit systeem ook in Europa en de rest van de wereld beschikbaar is en je iedereen met bitcoin kunt betalen en de ontvanger de keuze heeft welke valuta hij of zij wil ontvangen. Wat deze oplossing betreft is het voor beide partijen een race tegen de klok en zal de tijd ons leren welk netwerk het gaat winnen.

Rectificatie: In een eerdere versie werd onterecht benoemd dat Ripple in 2014 is begonnen. Dit is aangepast. Tevens wordt het Bitcoin Lightning Netwerk genoemd als mogelijke concurrentie, echter richt Ripple zich vooral op de banken en financiële traditionele wereld. Het Bitcoin Lightning Netwerk is een schalingsoplossing voor Bitcoin. Dus kan deze vergelijking niet direct gemaakt worden.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Gratis crypto cursus niet meer beschikbaar voor Nederlanders
Zoveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander onder de 45
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Bitcoin miner blijkt onverwacht 10.000 BTC te hebben, koers daalt
Ripple's XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Ripple’s XRP stijgt vandaag hard, dit is er aan de hand
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Grootste vermogensbeheerder ter wereld voorspelt Bitcoin doorbraak
Dit gebeurt er als je maandelijks bitcoin koopt - de bizarre resultaten
Dit gebeurt er als je maandelijks bitcoin koopt – de bizarre resultaten
Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Gratis crypto cursus niet meer beschikbaar voor Nederlanders
Zoveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander onder de 45
Dit gebeurt er als je maandelijks bitcoin koopt - de bizarre resultaten
Dit gebeurt er als je maandelijks bitcoin koopt – de bizarre resultaten
Bitcoin miners vechten om beloning in bullmarkt, moeilijkheid stijgt
Komende maandag cruciaal voor bitcoin
Advertentie