Ivo Melchers Ivo Melchers
4 min. leestijd

Heeft Ripple wel de XRP zaak tegen de SEC gewonnen?

Advocaten vrezen dat XRP zaak tussen Ripple en SEC niet voorbij is

XRP-XRP
s
xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep

Foto: Muhammad Alimaki/Shutterstock

Je hebt het vorige week bijna niet kunnen missen in het cryptonieuws: Ripple, het bedrijf achter de XRP crypto, boekte een grote overwinning in zijn jarenlange rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Hoewel de juridische strijd nog niet officieel ten einde is, schrijft men vol overtuiging de winst toe aan Ripple. Toch hebben sommige advocaten hun twijfels uitgesproken over deze interpretatie.

XRP-gemeenschap viert feest na $125 miljoen boete

Al sinds december 2020 zitten Ripple en de SEC verwikkeld in een meedogenloze rechtszaak over de vermeende onrechtmatige verkoop van XRP-tokens. De financiële waakhond beschuldigt Ripple ervan XRP als effect te hebben verkocht zonder de benodigde licenties te bezitten. Volgens Ripple is XRP geen effect, en afgelopen zomer werd het bedrijf grotendeels in het gelijk gesteld toen rechter Analisa Torres oordeelde dat de verkoop van XRP op handelsbeurzen inderdaad niet onder de effectenwetgeving valt.

De institutionele verkoop van XRP valt daarentegen wel onder de effectenwetgeving. De SEC wilde dat een boete van bijna $2 miljard opgelegd zou worden aan Ripple, maar vorige week werd geoordeeld dat Ripple $125 miljoen moet betalen.

Hoewel Ripple zelf een bedrag van $10 miljoen passend vond, is de boete maar liefst 94% lager uitgevallen dan de monsterlijke eis van de toezichthouder. De uitslag was dus een grote opluchting voor Ripple.

XRP-houders beschouwden het nieuws als een enorme overwinning. Niet voor niets dat de XRP koers in een mum van tijd met maar liefst 27% de lucht in schoot.

Brad Garlinghouse, CEO van Ripple, schreef op sociale mediaplatform X dat de uitspraak een ‘’overwinning voor Ripple, de industrie en de rechtsspraak’’ is.

Heeft Ripple de XRP rechtszaak gewonnen?

Volgens Advocaat Jeremy Hogan, die de meeslepende zaak tussen Ripple en de SEC op de voet heeft gevolgd, ‘’bestaat er geen twijfel over’’ dat de recente uitspraak een ‘’GROTE overwinning’’ voor Ripple betekent.

Hoewel veel collega’s het met hem eens zijn, zijn er ook enkele advocaten die aarzelen het een volledige overwinning te noemen, of zelfs suggereren dat dit mogelijk niet het einde van de juridische strijd betekent.

Volgens Philip Moustakis, advocaat bij Seward & Kissel en voormalig SEC-adviseur, is het moeilijk om te zeggen dat Ripple de grote winnaar is in deze zaak. De juridische strijd is namelijk een duur grapje geweest voor Ripple en Ripple’s bedrijfsvoering is de afgelopen jaren flink verstoord. Bovendien stelt Moustakis dat er nog altijd een gebrek aan duidelijkheid is over hoe de Amerikaanse effectenwetgeving van toepassing is op cryptovaluta.

De SEC heeft na de uitspraak van rechter Torres 60 dagen de tijd om in beroep te gaan voordat de definitieve uitspraak wordt gedaan. Volgens Joe Castellucio, partner bij Mayer Brown, is de kans groot dat de SEC in de tegenaanval gaat. Het beroep zou volgens hem hoogstwaarschijnlijk gaan over de eerdere uitspraak dat de verkoop van XRP op handelsbeurzen niet als effect wordt aangemerkt evenals de recente boete.

Hoe dan ook, de strijdbijl is nog niet officieel begraven en het blijft afwachten hoe de ontwikkelingen in deze laatste fase zullen verlopen.

Vandaag: Nederlands nieuwste cryptobeurs geeft ALLE Nederlanders €50 bitcoin gratis én F1-pet

De cryptobeurs is inmiddels alweer 2 maanden actief in Nederland – en nu is het tijd om alle Nederlanders te verwelkomen: Probeer de ongekend lage tarieven van OKX, ontvang €50 gratis crypto, ontvang tot 18 augustus ook nog een gratis F1 pet én je maakt kans op VIP tickets voor de race in Zandvoort.

Meld je vandaag aan bij OKX via de knop hieronder en ontvang tot €50 bitcoin gratis. Plus, je profiteert ook nog eens van de ongekend lage tarieven bij deze wereldwijde crypto-grootmacht.

Bekijken & pakken

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Cryptomarkt houdt adem in: Europese Centrale Bank verlaagt rente
Advertentie

Trending Ripple nieuws

Crypto Rewind: bitcoin-aankoop MicroStrategy, groot XRP nieuws en meer
Crypto Rewind: bitcoin-aankoop MicroStrategy, groot XRP nieuws en meer
Waarom steeg de de koers van XRP deze week zo hard?
Waarom steeg de koers van XRP deze week zo hard?
Ripple gaat het XRP netwerk een forse upgrade geven
Hoe groot is de kans op XRP-ETF’s na het nieuwe Grayscale fonds?
Advertentie