Foto: Grey82/Shutterstock
De grote jongens uit het XRP ecosysteem hebben het afgelopen jaar massaal gebruik gemaakt van de nog altijd relatief lage XRP koers. In anticipatie op een grootse opwaartse trend in de nabije toekomst hebben zij in grote mate hun wallets aangevuld. Tegelijkertijd gaat het nog niet zo geweldig wat betreft de activiteit van de whales op de XRP Ledger, de blockchain van Ripple. In dit artikel bespreken we beiden ontwikkelingen.
XRP whales accumuleren, activiteit XRP Ledger neemt af
Gisteren deelde crypto-analyseplatform Santiment hun bevindingen via een bericht op X. Uit on-chain analyse is gebleken dat de zogenoemde sharks en whales, ofwel wallets die tussen de 100.000 en 100 miljoen XRP in bezit hebben, maar liefst voor 730 miljoen dollar aan XRP hebben aangekocht. Het totale bezit van deze grootbezitters is in het afgelopen jaar gestegen van 7,16 miljard dollar naar een huidig totaal van 7,89 miljard dollar aan XRP.
🐳🦈 #XRPLedger is seeing less whale activity this year compared to 2021 & 2022. However, this hasn’t stopped the key shark & whale addresses from accumulating more of the supply. Wallets with 100K-100M $XRP hold $7.89B in coins vs. $7.16B a year ago. https://t.co/NMnrTCTMUw pic.twitter.com/DSShcoFa8G
— Santiment (@santimentfeed) October 9, 2023
Dit betreft een stijging van ongeveer 10,2 procent. De twee cohorten bezitten tezamen momenteel 26,8 procent van het huidige circulerende XRP-aanbod.
Tegelijkertijd is de activiteit van de whales op de XRP Ledger (XRPL), de blockchain waarop transacties van het betaalnetwerk RippleNet plaatsvinden, juist afgenomen. Gemiddeld genomen verwerkt de XRPL iedere week zo’n 3.800 transacties met een minimale waarde van 100.000 dollar. Dit is lager dan het gemiddelde van zowel 2022 als 2021.
Ripple rechtszaak: de laatste ontwikkelingen
De grote accumulatie van de wallets met een bezit tussen de 100.000 en 100 miljoen XRP zou te maken kunnen hebben met al het positieve Ripple nieuws dat dit jaar is verschenen in de lopende rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).
Ripple, het bedrijf achter de XRP-token, zit al sinds eind 2020 verheven in een juridische strijd met de SEC. De toezichthouder beschuldigt Ripple van de verkoop van niet-geregistreerde securities, ook wel ‘effecten’ genoemd.
In juli boekte Ripple een grote overwinning aangezien rechter Analisa Torres oordeelde dat de verkoop van XRP op beurzen niet als effecten beschouwd kunnen worden. Vorige week kon je bovendien lezen dat Torres de motie van de financiële waakhond om ‘in tussentijds hoger beroep’ te gaan had afgewezen.