Foto: FrankHH/Shutterstock
Sinds eind 2020 is Ripple (XRP) in een rechtszaak verwikkeld met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De toezichthouder beschuldigt Ripple en zijn oprichters van het ophalen van $1,3 miljard dollar met de verkoop van XRP als securities, oftewel effecten, zonder vergunning. Op Twitter legt de chief technology officer (CTO) van Ripple, David Schwartz, uit waarom XRP echter een commodity is in plaats van een effect.
XRP is geen effect?
XRP is a raw good that trades in commerce and one XRP is treated as equivalent to every other XRP. That’s pretty much the definition of a “commodity”. No part of XRP’s value comes from anyone else’s legal obligations to XRP holders.
— David “JoelKatz” Schwartz (@JoelKatz) January 20, 2023
“XRP is een product dat verhandelt wordt en elke XRP is gelijk aan elke andere XRP. Dat is simpelweg de definitie van een ‘commodity’. Geen enkel deel van de waarde van XRP komt voort uit iemands legale obligaties aan andere XRP bezitters.”
Aldus de Ripple CTO. Schwartz benadrukt ook dat aandelen verbonden zijn aan een bedrijf. Volgens hem is het handelen in XRP op geen enkele manier verbonden aan het bedrijf ‘Ripple’. “Een aandeel van welk bedrijf? Wie is de eigenaar?” Volgens Schwartz is er een zeer duidelijke distinctie tussen XRP en Ripple. Of de rechter hierin mee zal gaan, valt echter nog te bezien. Ripple heeft nog altijd het grootste aandel van het XRP aanbod in handen.
Ripple rechtszaak bijna voorbij?
Zoals gezegd zit Ripple al sinds 2020 in een juridisch proces met de SEC. Volgens Brad Garlinghouse, de CEO van Ripple, is er echter licht aan het einde van de tunnel. Hij verwacht namelijk dat aankomende zomer de rechtszaak tot een einde zal komen.
“We verwachten zeker een beslissing van de rechter in 2023. Je hebt er niet echt controle over wanneer een rechter een beslissing neemt. Maar ik ben er optimistisch over dat we binnen 10 maanden een oordeel hebben.”
Garlinghouse is optimistisch over de uitkomst van de rechtszaak. Hij heeft het volste vertrouwen in een overwinning. Daarnaast sprak hij zich afgelopen week uit over de SEC en diens houding tijdens het proces. Hij is totaal niet te spreken over hoe de SEC zich heeft gedragen, en het zou een voorbeeld moeten nemen aan meer crypto-vriendelijke landen.
Of de rechtszaak echt dit jaar nog tot een slot komt is moeilijk te zeggen. Uiteindelijk hakt de rechter de knoop door, en wanneer dat gebeurt hebben andere partijen niet in de hand. Desalniettemin hoopt Garlinghouse dat er dit jaar, na meer dan drie lange jaren, eindelijk uitsluitsel komt.