Foto: Grey82 / Shutterstock.com
Elke zondag bespreken we het belangrijkste crypto nieuws van de week. Vorige week was erg wisselvallig en daardoor vrij onvoorspelbaar voor de crypto-industrie, en afgelopen week liep minstens zo gek.
Het nieuws werd gedomineerd door één enkele ontwikkeling over de rechtszaak tussen Ripple en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).
Ripple behaalt grote overwinning XRP rechtszaak
De rechter heeft namelijk een voorlopige uitslag gegeven die Ripple’s achterban opvatte als bijzonder positief voor XRP. De token is volgens de rechter namelijk niet per definitie een ongeregistreerd effect, en mag daardoor in de ‘secundaire markt’ (lees: op crypto exchanges) worden verhandeld.
Vlak na de start van de rechtszaak haalden verschillende grote handelsplatformen XRP uit het aanbod, waaronder Coinbase en Binance.US. Nu Ripple een grote kans maakt op een overwinning hebben onder andere Binance.US, Coinbase en Gemini besloten om de coin weer aan te bieden aan klanten.
De XRP koers steeg hierdoor enorm en was opvallend populair op sommige handelsplatformen. Zo was het volume van XRP op Bitvavo zelfs vijf keer zo hoog als dat van bitcoin (BTC).
Bitcoin verbod in Nederland, gaat dat te ver?
Maar niet al het nieuws omtrent Ripple, diens rechtszaak en regulatie in het algemeen is positief. Zo gooit de SEC nog niet de handdoek in de ring. Het sluit de mogelijkheid om in beroep te gaan namelijk niet uit, en de rechter heeft de SEC ook voor een deel gelijk gegeven. Het is namelijk mogelijk dat directe verkopen van Ripple aan institutionele investeerders wél onder de effectenwet vallen.
Daar komt nog bij dat een ander crypto-bedrijf dat vaak wordt geassocieerd met Ripple juist een flinke nederlaag heeft moeten slikken in diens eigen rechtszaak met de SEC.
Het sociale mediaplatform LBRY moet van de rechter een flinke boete betalen aan de SEC, en het bedrijf zelf moet volledig opdoeken. Dit hoeft niet het einde te betekenen van het platform, dat mag namelijk in stand worden gehouden door LBRY’s achterban. Of dit ook zal gebeuren is nog niet duidelijk.
Ondertussen heeft de Tweede Kamer gedebatteerd over een algeheel verbod op crypto in Nederland. Gelukkig vindt zowel VVD-lid Heinen als (demissionair) Minister van Financiën Sigrid Kaag dat een algeheel verbod op crypto te ver gaat. In plaats daarvan moet de Europese MiCA-regulatie voldoende zijn om in de toekomst problemen te voorkomen.
Amerikaanse inflatie daalt, bitcoin koers is onverschillig
Verder zijn afgelopen woensdag de inflatiecijfers voor de maand juni van de Verenigde Staten bekendgemaakt. De jaarlijkse Consumer Price Index (CPI) lag in juni op 3%. Dat is een stuk lager dan vorige maand, toen lag de maatstaf nog op 4%.
Dat betekent dat de inflatie ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar nog steeds ietwat te hoog is, maar dat het wel snel afkoelt. Verwachte volatiliteit voor de bitcoin koers bleef grotendeels uit in navolging op dit nieuws.