Marijn van Leeuwen Marijn van Leeuwen
2 min. leestijd

AI-scam richt zich op XRP-houders, memecoin-handelaar verliest alles

Er zijn weer veel crypto-scams uitgevoerd de afgelopen week

XRP-XRP
XRP op keerpunt: Ripple whales zaaien twijfel over koers

Foto: Alexandru Nika/Shutterstock

Er gaat weer een nieuwe scam rond die met AI is gegenereerd. Er circuleert een video met Chris Larsen, de oprichter van Ripple, die beweert gratis XRP weg te geven. Dit is weer één van de vele deepfake video’s die de laatste tijd opduikt, maar ze worden wel steeds beter.

Ripple oprichter doneert mega-bedrag aan Kamala Harris
Ripple oprichter doneert mega-bedrag aan Kamala Harris

Nep Chris Larsen richt zich op XRP holders

Een nieuwe door AI gegenereerde video circuleert op YouTube, waarin te zien is hoe de mede-oprichter van Ripple, Chris Larsen, een toespraak houdt. De video bevat enorm dramatische muziek en een nep Larsen die zegt:

“Vandaag is een belangrijke dag voor iedereen die XRP in zijn bezit heeft.”

Hierna vervolgt hij in de video dat in plaats van dat 150 miljoen XRP verbrand wordt, zoals Ripple gewoonlijk doet, het bedrijf ‘alles teruggeeft’. In de video beweert de nep Larsen dat elke XRP holder zijn huidige bezit kan verdubbelen door een website te bezoeken. Hierbij worden de kijkers dringend verzocht de website te bezoeken om de ‘historische kans’ niet te missen.

De video is gepubliceerd op een verborgen pagina, waardoor deze niet gevonden kan worden in zoekopdrachten. Hierdoor is de kans groot dat de scammers mails of andere middelen gebruiken om een link door te sturen om te voorkomen dat de video wordt ontdekt door YouTube.

Deepfakes worden een steeds grote probleem in de cryptowereld. Zo is door een tool ook mogelijk om KYC maatregelen te omzeilen, zoals we in eerder cryptonieuws noemden.

Advertentie

Handelaar met 10x winst verliest alles door scam

Een andere recente noemenswaardige scam is die van een handelaar die meer dan $300.000 aan memecoin microstrategy 2100 (MSTR2100) verloor bij een phishing aanval, nadat hij meer dan 10x aan niet-gerealiseerde winsten had behaald. De handelaar ondertekende een transactie waarbij zijn tokens werden overgedragen aan de aanvaller.

Bijzonder was dat het ontvangende account een bekende oplichter was, dus de kans is groot dat de handelaar niet wist wat hij ondertekende. Blockchain analyseplatform Scam Sniffer detecteerde de vreemde transactie en rapporteerde deze op X (Twitter):

In het bericht liet Scam Sniffer niks weten over de potentiële methode die de aanvaller had gebruikt. Echter, er wordt vaak gebruik gemaakt van nepwebsites die zich voordoen als vertrouwde apps in dit soort gevallen.

Geen tijd om al het nieuws op de voet te volgen? Luister & volg onze podcast op spotify,  Apple podcast of kijk ‘m terug op Youtube  – Ivan en Raoul praten je helemaal bij.

Deel dit artikel
Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen schrijft voor Crypto Insiders sinds augustus 2024. Zijn passie voor schrijven begon al op de middelbare school en werd verder ontwikkeld tijdens zijn studie. Na het verlaten van zijn opleiding Toegepaste Psychologie, verdiepte hij zich in SEO en de wereld van cryptocurrency, met een speciale interesse in Bitcoin en blockchaintechnologie. Marijn focust zich voornamelijk op regulatie en marktupdates, en hoopt lezers te inspireren om meer onderzoek te doen naar crypto.

Net binnen
Trending
Waarom we vandaag de verjaardag van Bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto vieren
‘Bitcoin bedenker’ wil meer dan 1 biljoen euro schadevergoeding
Cryptobeurs getroffen door grootschalige hack, meer dan €46 miljoen gestolen
Cryptobeurs getroffen door grootschalige hack, meer dan €46 miljoen gestolen
Man zoekt 8.000 bitcoins op vuilnisbelt, klaagt overheid aan
Man gooit per ongeluk €500 miljoen aan bitcoin weg, klaagt gemeente aan
Man investeert €2.800 in kleine crypto en verdient daar €8,3 miljoen mee
Man investeert €2.800 in kleine crypto en verdient daar €8,3 miljoen mee
Bitcoin nog nooit zo sterk, maar dat is niet voor iedereen goed nieuws
Bitcoin-miner MARA voorspelt mogelijke AI-bubbel: ‘Geschiedenis herhaalt zich’
Advertentie

Trending Ripple nieuws

Dit is hoelang de XRP rechtszaak nog duurt volgens Ripple-advocaat
Dit is hoelang de XRP rechtszaak nog duurt volgens Ripple-advocaat
Crypto Ontbijt: Dogecoin ontploft door Musk, XRP rechtszaak nieuws en meer
Crypto Ontbijt: Dogecoin ontploft door Musk, XRP rechtszaak nieuws en meer
XRP op keerpunt: Ripple whales zaaien twijfel over koers
XRP koers kan wild worden, markt eist resultaten
Advertentie