Zwitserland heeft zondag 10 juni tegen het zogenaamde “soevereine geld” gestemd in een referendum waarin een financieel systeem voorgesteld werd dat door meerder commentatoren vergeleken werd met Bitcoin (BTC).
Soeverein geld is een initiatief dat de centrale bank van het land uitsluitende zeggenschap zou geven over het creëren van geld, in plaats van commerciële banken door te laten gaan met het “creëren” van geld voor krediet- een leen-doeleinden.
Tegen het Zwitserse referendum, dat ongeveer 500.000 (25%) bevestigende stemmen kreeg, werd bezwaar gemaakt door de centrale bank van Zwitserland, die verklaarde dat een instemming haar werk “aanzienlijk moeilijker” gemaakt zou hebben.
Volgens Beat Weber van de Oostenrijkse Nationale Bank schreef Bloomberg, dat het idee van soeverein geld (Vollgeld in het Duits) vergeleken kan worden met het gebruik van BTC, of andere cryptocurrencies als een niet op schulden gebaseerd economisch systeem.
Volgens Weber komen de overeenkomsten tussen BTC en soeverein geld, wat de mogelijkheid van commerciële banken weg zou nemen om geld te creëren in de vorm van het verstrekken van leningen zonder noodzakelijkerwijs over het kapitaal te beschikken, voort uit de implicatie dat voor beide systemen “geld niet veilig is tenzij het niet langer een vordering op een uitgever is”. Weber:
De achterliggende gedachte is dat handelswaar-achtig geld het individuele bezit van geld mogelijk zou maken zonder afhankelijkheid van een uitgever die plotseling niet meer in staat is zijn belofte waar te maken.
Emma Dawnay, bestuurslid van de groep MoMo, die verantwoordelijk was voor de komst van het referendum, vertelde Forbes gisteren, 11 juni, dat crypto “gebruikt had kunnen worden onder het systeem dat we voorstelden”:
Cryptocurrency en de blockchain zien er uit als iets waar we naartoe gaan
Dawnay voegde eraan toe dat, hoewel het idee van het soevereine geld om dit moment niet zal worden aangenomen, “blockchain-technologie een manier zou kunnen zijn hoe de Zwitserse regering zou kunnen proberen om schuldenvrij nieuw geld in de economie te brengen”.
Zwitserland wordt ook wel de “crypto-natie” genoemd, dankzij de crypto-hub in Zug en haar vriendelijke belastingwetten die crypto-gerelateerde bedrijven aantrekken. Vorige week kondigde Zug aan dat het deze zomer een gemeentelijk proef-referendum met behulp van blockchain uit zal voeren, waarbij de inwoners kunnen stemmen met hun smartphones.