Foto: littlewormy/Shutterstock
Het Zuid-Koreaanse Busan, de op een na grootste stad van het land, heeft ambitieuze blockchain plannen. Het gemeentelijke bestuur heeft een nieuw project opgezet dat de stad moet omtoveren tot een zogenaamde ‘blockchain stad’. De gemeente trekt $75 miljoen uit voor het plan, melden lokale mediabronnen.
Stedelijk blockchain netwerk
Centraal in de plannen van Busan staat een eigen openbaar blockchain netwerk. Dit netwerk moet verenigbaar worden met bekende netwerken zoals Ethereum (ETH) en Cosmos (ATOM). Het uiteindelijke doel is om meerdere blockchain-diensten te integreren op dit netwerk.
De $75 miljoen zal worden opgehaald in een publieke investeringsronde in de stad zelf. Al bijna honderd financiële instituties in de stad hebben interesse getoond. Het investeringsfonds van de stad heet het Blockchain Innovation Fund (BIF).
De visie is om in 2026 de stad om te hebben gevormd tot een blockchain stad met een werkend publiek blockchain netwerk. Volgens een officieel persbericht heeft de stad al eerder testen uitgevoerd met blockchain technologie. Dit leed echter tot een “onaangename ervaring” voor de bedrijven die meededen. Het probleem was het gebruik van verschillende blockchain-netwerken, resulterend in een gefragmenteerd systeem. Vandaar de keuze voor een eigen publiek stedelijke blockchain netwerk.
Azië omarmt crypto
Ook heeft Busan plannen om een eigen crypto beurs op te zetten. Deze exchange zal naar verwachting in de eerste helft van volgend jaar live gaan. Naast digitale assets zullen ook getokeniseerde effecten en grondstoffen verhandelbaar zijn op het platform. Ook getokeniseerde versies van intellectueel eigendom en CO2-emissierechten staan op de planning.
Indrukwekkende plannen vanuit Zuid-Korea dus. Dergelijke initiatieven zijn in Europa en de Verenigde Staten haast ondenkbaar. Aziatische landen zijn echter een stuk positiever over de toekomst van de crypto industrie. Waar westerse landen huiveren, zetten landen in Oost-Azie de deuren juist wagenwijd open voor crypto en diens toepassingen.