Foto: Shutterstock/Millenius
Veel overheden zijn nog steeds niet zo blij met cryptocurrencies. Althans, niet met de openbare coins die niet door overheden zelf zijn uitgegeven. Ze worden namelijk gelukkiger van Central Bank Digital Currencies of CBDC’s, waar ze de volledige zeggenschap over hebben. Zuid-Korea is van plan om volgend jaar een grote test te doen.
Zuid-Korea start met CBDC test
Dat schreef Korea Times op donderdag. De zakenkrant woonde een conferentie in Zuid-Korea’s hoofdstad Seoul bij, waar Bank of Korea (BOK) gouveneur Rhee Chang-yong een gesprek hield met Bank for International Settlements (BIS) directeur Agustin Carstens. Het duo sprak over de plannen van de Koreaanse centrale bank om een CBDC uit te geven.
BOK legde uit dat een CBDC enkele voordelen heeft ten opzichte van ‘regulier’ digitaal geld in het bankensysteem. Zo zijn de transactiekosten lager, wikkelen transacties sneller af, zijn ze beter te verifiëren en is fraude een minder groot probleem. Ook moet het problemen rondom bijvoorbeeld kindertoeslag oplossen. Althans, dat wil de centrale bank gaan testen.
In het eerste kwartaal van 2024 zullen 100.000 individuen (ongeveer 0,2% van de bevolking) het netwerk uitproberen. In het proefproject moeten zij de digitale Koreaanse won kunnen gebruiken voor allerhande goederen, maar er zijn ook enkele beperkingen. Zo zullen internationale transacties tussen verschillende valuta nog niet mogelijk zijn.
Als banken vergelijkbare testprojecten zouden voorstellen, dan zouden deze parallel aan dit project kunnen lopen, aldus Korea Times.
Niet iedereen blij met CBDC’s
CBDC’s zijn een controversieel onderwerp. Zuid-Korea is niet de enige die al relatief ver in de ontwikkeling is. De Chinese overheid betaalt ambtenaren bijvoorbeeld al uit in de digitale yuan.
Binnen het Europees Parlement was afgelopen zomer nog veel weerstand voor de digitale euro, veel parlementsleden zagen het voordeel van een CBDC ten opzichte van het huidige financiële systeem niet in. Het zou vooral privacyzorgen introduceren.
Maar de Europese Centrale Bank (ECB) beweert juist dat CBDC’s superieur zijn in het bewaken van de privacy, want anders vullen private stablecoins dit gat op. De uitgevers zouden de gegevens van klanten dan kunnen verkopen aan adverteerders.