Zuid-Korea is van plan om een belasting in te voeren op transacties met cryptocurrencies waaronder bitcoin (BTC). Dat meldt de Engelstalige krant Korea Times op 9 december.
Het Zuid-Koreaanse ministerie van economie en financiën zou bevestigd hebben dat de herziene wetgeving ergens in de eerste helft van volgend jaar ingevoerd kan worden:
Gerelateerde discussies hebben plaatsgevonden. Een herziening van de wet zal tegen de eerste helft van volgend jaar worden opgesteld.
Aldus een anonieme ministerieambtenaar aan de Korea Times. Tegelijkertijd zou de Korean National Assembly, de Zuid-Koreaanse wetgever, een gerelateerde wetgeving willen invoeren die handel in cryptocurrency transparanter moet maken.
De publicatie meldt dat de invoering van beide wetgevingen niet afhankelijk is van elkaar, maar dat precieze definities van digitale valuta eerst moeten worden uitgewerkt.
Een kwestie die eerst moet opgelost worden is of winst op handel in digitale valuta op dezelfde manier belast moeten worden als winsten uit handel in aandelen en vastgoed. Als dat het geval is, dan moet de Zuid-Koreaanse overheid toestemming krijgen om gegevens van cryptocurrency-exchanges in te kunnen zien.
Het bestaan van de wetsvoorstel van de National Assembly kwam vorige week al naar buiten, na berichtgeving van Korea JoongAng Daily, waarin gemeld werd dat crypto-gerelateerde bedrijven zich in de toekomst waarschijnlijk moeten registreren bij de Financial Services Commission (FSC).
Kort daarvoor kwam naar buiten dat de Zuid-Koreaanse exchange Upbit werd gehackt. Er was toen 342.00 ether (ETH) gestolen, ter waarde van ongeveer $50 miljoen. Eerder dit jaar was de exchange al het doelwit van een phishing scam van Noord-Koreaanse hackers.
Ook Nederland is van plan om volgend jaar nieuwe toezichtregels omtrent cryptocurrency in te voeren. Dat zal zijn in de vorm van een registratieplicht via een aanpassing van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWft.) Vorige week werd er in de Tweede Kamer een plenair debat overgehouden. Lees hier wat we er dusver over weten.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.