Erik Juffermans Erik Juffermans
2 min. leestijd

Zaak tegen ‘Crypto koning’ FTX krijgt geen tweede ronde

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
El juicio contra el

Foto: David Z Cheng/Shutterstock

2023 was een bewogen jaar voor de crypto industrie. Zo begon het jaar rumoerig met de Amerikaanse Security Exchange (SEC) die op oorlogspad ging. In de zomer zagen we Ripple zegevieren in de rechtbank. En het jaar eindigde met gespannen anticipatie voor een Amerikaans Bitcoin (BTC) spot ETF. Maar 2023 was ook het jaar van de rechtszaak tegen Sam Bankman-Fried, de man achter het FTX fiasco. Hoe verliep dit ook alweer?

In oktober ging het langverwachte proces tegen Bankman-Fried van start, en hij werd op 2 november schuldig verklaard. Hoewel niet alle aanklachten zijn behandeld zal hij geen tweede proces hoeven te ondergaan. Dit melden aanklagers, aldus de BBC.

Streng crypto-beleid SEC leidt tot massale rechtszaak van 18 staten
Streng crypto-beleid SEC leidt tot massale rechtszaak van 18 staten

‘Crypto King’ de bak in

Bankman-Fried werd vorige maand schuldig bevonden voor fraude en witwassen van geld. De bewijzen waren keihard. Onder andere zijn voormalig collega’s getuigden tegen hem. Hoewel er nog een aantal aanklachten open staan tegen de beste man, besluiten de aanklagers geen tweede proces aan te gaan. Volgens de aanklagers is er een “groot publiek belang” bij een snelle afhandeling van de zaak.

De zes aanklachten die Bankman-Fried nog steeds boven het hoofd hangen zijn onder andere het illegaal financieren van campagnes, samenzwering tot omkoping en samenzwering tot het opereren van een ongeregistreerd geldtransactie bedrijf.

Hoewel Bankman-Fried al schuldig is verklaard, is hij nog niet veroordeeld. Zijn veroordeling zal plaatsvinden op 28 maart. Naar verwachting zal hij tientallen jaren achter de tralies verdwijnen.

Het FTX drama

In november 2022 ging de crypto exchange FTX, destijds gewaardeerd op ruim $30 miljard, failliet. Er bleek $8 miljard aan klantentegoeden zoek te zijn. Later bleek dat er volop met geld van klanten was gesjoemeld. Bankman-Fried, eindverantwoordelijke achter de ramp, hield sindsdien zijn onschuld vol. Hij zou naar eigen zeggen nooit op de hoogte zijn geweest van alle misstanden bij de exchange. De rechter oordeelde echter dat Bankman-Fried weldegelijk schuldig is.

Zijn voormalig collega’s, waaronder voormalig partner Caroline Ellison, bekenden schuld en getuigden tegen hem. Ook zij zullen later worden vervolgd voor hun medebetrokkenheid bij de FTX ramp.

 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Nederlandse trader onthult: zo spot je memecoin parels vroegtijdig
Nederlandse handelaar onthult ‘zo vind ik memecoin parels vroegtijdig’
Bitcoin nadert snel $100.000, altcoins als ETH, XRP en ADA ontploffen
Deze cryptomunt stormt de top 50 binnen na stijging van 190%
Solana-ontwikkelaars ontwijken groot gevaar door pijlsnelle update
Dit had je verdiend als je sinds 2020 maandelijks €100 aan Solana kocht
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van €100.000
Bitcoin houders opgelet: rentestijging bedreigt droom van $100.000
Dogecoin maakt plaats voor andere memecoins, stijgingen enorm
Dogecoin maakt plaats voor andere memecoins, stijgingen enorm
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
AFM ziet gevaren bij losgebarsten bitcoin-markt voor Nederlanders
'Wat hij met crypto gedaan heeft, daarvoor is sorry niet genoeg'
‘Wat hij met crypto gedaan heeft, daar is sorry niet genoeg voor’
Minister van Financiën Heinen geeft toe: 'Ik heb zelf ook crypto'
Minister van Financiën Heinen geeft toe: ‘Ik heb zelf ook crypto’
Advertentie