Foto: DIAMOND VISUALS/Shutterstock
De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) lijkt af en toe op een soort kruistocht te zijn om alles onder de zon in crypto-land te classificeren als aandeel. XRP was hier de eerste in, maar hier lijkt het niet bij te stoppen. Ook Polkadot (DOT) ligt mogelijk in het vizier. Maar de Web3 Foundation (W3F) is het hier niet mee eens.
W3F: DOT is geen effect meer
In een blogpost schrijft deze organisatie dat het van mening is dat DOT geen effect (Engels: ‘security’) of aandeel meer is. Dat was het misschien ooit wel, maar inmiddels is de stand van zaken anders. De stichting schrijft sinds 2019 veel moeite te hebben gedaan om ervoor te zorgen dat de coin in de juiste categorie valt. Zo is het ingegaan op een uitnodiging van de SEC voor crypto-bedrijven om te komen praten over regulatie.
De W3F was namelijk bezorgd dat Polkadot tot effect bekroond zou worden. De organisatie achter het netwerk hield namelijk in 2017 een Initial Coin Offering (ICO) in de Verenigde Staten. Maar door de token te verkopen om de ontwikkeling van het netwerk te financieren ziet de SEC de coin al snel als een effect.
De stichting heeft daarom lang met de SEC overlegd wat de beste aanpak is. Afgelopen vrijdag onthulde de organisatie dat Polkadots eigen cryptocurrency DOT geen effect meer is, omdat het is getransformeerd. In plaats daarvan is het ‘simpelweg software’.
Web3 Foundation announces @Polkadot’s native token DOT has morphed and is software, not a security!
After 3 years of proactive engagement with the @SECGov, W3F announces a landmark step towards the achievement of Web 3.0, a decentralized, trustless, serverless internet.
— Web3 Foundation (@Web3foundation) November 4, 2022
Opmerkelijke context: stilte voor de storm voor crypto?
De context is opmerkelijk. De stichting impliceert eigenlijk dat DOT in het verleden een aandeel was, maar dat het met veel moeite een rechtszaak met de SEC heeft kunnen voorkomen. Maar Polkadots aanpak was helemaal niet zo anders als die van veel andere netwerken.
De SEC heeft Coinbase onder de loep genomen omdat het negen verschillende effecten zou aanbieden. Grayscale stemde in met een soortgelijke beredenering. Het is dus mogelijk dat er na de Ripple-rechtszaak nog velen zullen volgen.