Simon Bosch Simon Bosch
2 min. leestijd

Waakhond geeft miljoenen uit om cryptogigant Tether af te branden

Tether-USDT
s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: Benjamin Lebrun/Shutterstock

Er zijn meer dan genoeg controversiële crypto-bedrijven, maar stablecoin-uitgever Tether is onder de waakhonden berucht. De uitgever van USDT, de grootste stablecoin ooit, is volgens hen namelijk erg onduidelijk over zijn praktijken. Een Amerikaanse consumentenbond wil voor ééns en altijd duidelijkheid scheppen, en is met een advertentiecampagne van miljoenen begonnen.

Nederlandse webwinkels moeten stoppen met verkoop cryptobonnen
Nederlandse webwinkels moeten stoppen met verkoop cryptobonnen

“Tether en USDT te risicovol”

De Californische non-profitorganisatie Consumers’ Research doet, zoals de naam al verklapt, onderzoek naar bedrijven die consumenten schaden. In een persbericht schrijft Consumer’s Research dat Tether schimmige bedrijfspraktijken hanteert. Daaronder valt het weigeren van volledige, onafhankelijke audits (controles) van het onderpand van USDT en het gebruik van USDT door terroristen.

Tether zou de volgende FTX kunnen zijn, concludeert de Californische consumentenbond.

“Consumenten zouden op moeten passen voor elke zogenaamde [stabiele token] die weigert om fatsoenlijk te openbaren dat ze de activa bezitten die ze zeggen te bezitten,” verklaarde directeur Will Hild.

Tether biedt elk kwartaal zogeheten attestations, maar dit zijn geen volledige audits. De afgelopen maanden heeft het aan de hand van deze attestations onthuld dat het met de geboekte winst het onderpand van USDT heeft verbeterd. Maar nog steeds bestaat er onduidelijkheid, vindt Consumers’ Research kennelijk.

Om eventuele consumentenschade te voorkomen, heeft de organisatie een televisiereclamecampagne van miljoenen op touw gezet. Het spotje is ook te vinden op het YouTubekanaal van de non-profit.

Verder heeft het de website tetheredtocorruption.com opgericht, evenals een digitale advertentiecampagne. De organisatie huurt zelfs een digitaal reclamebord op Times Square en heeft verschillende mobiele billboards in onder andere Washington DC en New York City. Dat kost miljoenen, en dat allemaal om Tether in een slecht daglicht te zetten. 

Advertentie

Tether breidt uit

Tether is regelmatig in het nieuws, zowel in een positieve als negatieve context. Zo heeft het eerder deze week nóg een stablecoin gelanceerd, die naast aan de Amerikaanse dollar ook gekoppeld moet zijn aan goud. Ook doet Tether inmiddels meer dan alleen stablecoins uitgeven. Daar zijn zelfs compleet nieuwe afdelingen voor opgericht.

Tegelijkertijd hebben verschillende cryptobeurzen de afgelopen paar maanden USDT verwijderd uit hun aanbod, omdat de coin net als sommige andere stablecoins niet voldoet aan de nieuwe Europese regels.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon Bosch is een fanatiek macro-analist die diepgaand onderzoek doet naar onderwerpen waar de meeste mensen niet naar willen kijken. Hij richt zich op de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld en onderzoekt alles met twee kanten. Volgens Simon bestaan er geen onderwerpen zonder twee kanten en is een sceptische blik altijd nodig. Hij gelooft dat de wereld kapot is en dat crypto een deel van de oplossing kan zijn.

Net binnen
Trending
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
Belastingvrij verdienen in 2024: Hoeveel mag je verdienen zonder belasting?
Nederlandse trader onthult: zo spot je memecoin parels vroegtijdig
Nederlandse handelaar onthult ‘zo vind ik memecoin parels vroegtijdig’
Bitcoin nadert snel $100.000, altcoins als ETH, XRP en ADA ontploffen
Deze cryptomunt stormt de top 50 binnen na stijging van 190%
Solana-ontwikkelaars ontwijken groot gevaar door pijlsnelle update
Dit had je verdiend als je sinds 2020 maandelijks €100 aan Solana kocht
Waarom stijgt de XRP koers zo hard vandaag?
Waarom stijgt de XRP koers zo hard vandaag?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
AFM ziet gevaren bij losgebarsten bitcoin-markt voor Nederlanders
'Wat hij met crypto gedaan heeft, daarvoor is sorry niet genoeg'
‘Wat hij met crypto gedaan heeft, daar is sorry niet genoeg voor’
Nederlandse webwinkels moeten stoppen met verkoop cryptobonnen
Nederlandse webwinkels moeten stoppen met verkoop cryptobonnen
Advertentie