Nick de Jong Nick de Jong
3 min. leestijd

VS versnelt crypto-regelgeving: Septembermaand vol hoorzittingen

DeFi, SEC-toezicht en ‘pig butchering’ scams onder de loep

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding

Foto: Muhammad Alimaki/Shutterstock

In de Verenigde Staten is het House Financial Services Committee al langere tijd druk bezig met allerlei crypto gerelateerde zaken. Nu het einde van het jaar nadert, komt ook het afscheid van de huidige voorzitter steeds dichterbij. Aangezien crypto voor hem een belangrijk onderwerp is, zal het comité in september een hele reeks zittingen houden op allerlei verschillende gebieden van de cryptowereld.

Crypto beleggers al $15 miljard verloren door “buitensporig optreden” SEC
Crypto beleggers al $15 miljard verloren door

Comité wenst wetgeving dit jaar af te ronden

Het Comité is onderdeel van de nationale overheid in het land en houdt toezicht over Amerikaanse effecten en de meeste financiële producten. In de maand september zullen zij dus proberen zoveel mogelijk crypto gerelateerde zittingen te houden. Onderwerpen die besproken zullen worden, zijn onder andere decentralized finance (DeFi), grote crypto scams en de toezicht van de Securities and Exchange Commission (SEC) op bedrijven die met digitale activa werken.

De huidige voorzitter van het comité is Patrick McHenry. Aan het einde van het jaar zal hij afscheid moeten nemen van deze positie. En omdat een van zijn hoogste prioriteiten zou zijn om een van de nieuwe cryptowetten af te ronden, besloot het comité een flinke slag te slaan in september. Het doel is om voor het einde van het jaar een begin te maken met overheidsregels voor cryptocurrencies.

Advertentie

Meerdere crypto-hoorzittingen in september

De eerste hoorzitting staat gepland voor 10 september en is direct een lang verwacht onderwerp, namelijk DeFi. Deze sector heeft tot nu toe steeds in een slecht daglicht gestaan bij de verschillende toezichthouders. Inmiddels is er door verschillende organen al een voorstel gedaan hoe deze sector meer onder controle kan komen te staan. Echter kunnen deze voorstellen wel grote gevolgen hebben voor DeFi projecten en de toezichthouders zelf.

Op 18 september zullen er zelfs twee hoorzittingen plaatsvinden. De eerste gaat over de uitvoering van handhavingsacties van de SEC en de andere over hoe het zogenaamde “pig butchering” in zijn werk gaat. Een wijze van oplichting waarbij onschuldige slachtoffers worden verleid tot het inleggen van grote bedragen, waarvan zij vervolgens nooit meer iets terug zien.

Maar de hoorzitting op 23 september zou mogelijk wel eens de belangrijkste van de hele reeks kunnen zijn. Daar zal de SEC namelijk een verklaring moeten afleggen. Zowel de voorzitter Gary Gensler als de overige vijf commissieleden zullen in dezelfde hoorzitting worden gehoord, iets wat ongebruikelijk is. Het lijkt erop dat de SEC zou hebben geprobeerd om meer zeggenschap naar zich toe te trekken, door specifieke regels te introduceren. Dit terwijl wetgevende machten ook al bezig zijn met het neerzetten van kaders en regels. Door de werkwijze zou de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) mogelijk zelfs worden beperkt in haar juridische mogelijkheden.

Cryptobedrijven vertrekken uit Nederland wegens strenge regels
Cryptobedrijven vertrekken uit Nederland wegens strenge regels

Cryptowetgeving laat nog even op zich wachten

Hoewel het comité en de overheid druk bezig zijn met het neerzetten van crypto wetgeving, is er tijd nodig om de bevindingen uit de hoorzittingen van september te kunnen verwerken. Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat er cryptowetgeving zal worden geïntroduceerd voor het einde van dit jaar.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
Nalatige crypto wetgeving leidt tot tik op de vingers voor Britse waakhond
Britse overheid maakt Bitcoin ‘officieel bezit’ met nieuwe cryptowet
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Advertentie