Foto: LightField Studios/Shutterstock
Als je je in het criminele circuit bevindt, dan kun je maar beter erop letten dat je je financiën niet doet met cryptocurrencies. Dat heeft een Amerikaanse vrouw op de harde manier geleerd. Zij moet tien jaar de gevangenis in nadat ze haar man wilde laten vermoorden door een huurmoordenaar en daar bitcoin (BTC) voor betaalde.
Bitcoin huurmoordenaar
Het Ministerie van Justitie uit de Verenigde Staten heeft het vonnis van de veertigjarige Jessica Leeann Sledge uit de Amerikaanse staat Mississippi bekendgemaakt. Zij moet nu maximaal tien jaar de bak in omdat ze in november van 2021 haar man wilde laten vermoorden. Zij betaalde toen een huurmoordenaar in bitcoins.
De huurmoordenaar, met wie ze contact had via WhatsApp en later ontmoette voor de overeenkomst, was in realiteit een FBI-agent. Het beoogde slachtoffer bleef uiteindelijk ongedeerd. De veroordeelde krijgt ook een boete van $1.000 opgelegd, en na de gevangenisstraf geldt een voorwaardelijke vrijlating van drie jaar.
Vorig jaar was een vergelijkbaar verhaal al op Crypto Insiders te lezen. Toen betaalde een Amerikaanse man via Coinbase een huurmoordenaar om zijn vrouw te vermoorden De FBI wist wederom de moord te voorkomen, ditmaal door het Coinbase-account te monitoren.
Crypto criminaliteit niet zo verstandig
Het uitvoeren van criminele transacties is niet bepaald verantwoord is, maar het is ook niet verstandig met crypto. Door de openbare aard van blockchain technologie, zijn transacties vele malen gemakkelijker te traceren, ook voor opsporingsinstanties. In sommige landen zijn straffen zelfs automatisch een stuk zwaarder als criminelen gebruikmaken van blockchain.
Analisten verwachten dat de adoptie van blockchain technologie in rap tempo zal toenemen. Over een paar jaar zou dan een héél groot deel van de wereld gebruikmaken van blockchain en de verwachting is dat het dan alleemaal moeilijker wordt om dit soort illegale transacties uit te voeren. Toch wordt crypto nog vaak bekritiseerd en verbonden aan criminaliteit, ondanks dat daadwerkelijke gegevens juist een heel ander beeld tonen.