Foto: Julia Tsokur/Shutterstock
Alle ogen zijn op het moment gericht op Rusland en de mogelijke regulatie, of zelfs een verbod, van de crypto industrie in het land. Aan de ene kant pleit de Russische centrale bank voor een totaal verbod, maar volgens veel vooraanstaande Russische staatslieden is dit geen goed idee. Ook voormalig president, Dmitri Medvedev, heeft onlangs laten te weten niet bepaald een voorstander te zijn van een mogelijk verbod.
Dmitri Medvedev
In een interview met Russische media geeft Medvedev aan dat hij verwacht dat een verbod op de crypto industrie averechts zal werken. Hij heeft vertrouwen in de centrale bank en de Russische overheid om deze zaak op een correcte wijze af te handelen, maar geeft aan dat hij gelooft dat een verbod een verkeerde beslissing zou zijn.
“Ik geloof dat de vertegenwoordigers van de Centrale Bank en de regering van de Russische Federatie dit met succes zullen aanpakken. Hoewel, om eerlijk te zijn, wanneer zij iets proberen te verbieden, dit heel vaak tot het tegenovergestelde resultaat leidt,”
De Russische centrale bank kwam niet lang geleden met een uitgebreid advies aan het adres van de overheid om de wereld van cryptocurrencies uit het land te weren. Volgens dit orgaan worden cryptocurrencies veelvuldig gebruikt in het financieren van terrorisme en biedt het de mogelijkheid aan criminelen om geld wit te wassen.
Felle tegenstand
Uiteraard is de man met de meeste macht in Rusland nog altijd Vladimir Poetin. Het zal daarom voor veel crypto investeerders als muziek in de oren hebben geklonken toen hij zich publiekelijk verzette tegen een mogelijk verbod.
Volgens Poetin biedt de crypto industrie juist mogelijk veel voordelen voor Rusland. Zelfs het minen van cryptocurrencies zou eventueel juist omarmd moeten worden door Rusland, aldus Poetin.
Inmiddels is de lijst van prominente Russische bewindslieden tegen een mogelijk verbod op crypto aardig gegroeid. Niet alleen Poetin en Medvedev zien geen heil in verbieden. Ook enkele ministers en zelfs de voorzitter van de Russische financiële toezichthouder behoren inmiddels tot de oppositie.