Foto: RHJPhtotos/Shutterstock
Als we een voormalig vertegenwoordiger van de Chinese centrale bank mogen geloven, dan is het gebruik van de digitale yuan de laatste tijd behoorlijk teleurstellend. Xie Ping, een voormalig onderzoeker en huidig hoogleraar aan de Tsinghua University, is momenteel kritisch op de centrale bank digital currency (CBDC) van China.
CBDC resultaten zijn slecht
In zijn uitspraken benoemt Xie dat het totale aantal transacties met de digitale yuan in oktober slechts een waarde van 14 miljard dollar betrof, terwijl de munt al twee jaar in omloop is. “De resultaten zijn niet ideaal. Het gebruik is laag en er is sprake van een hoge mate van inactiviteit”, aldus Xie.
Ondanks de pogingen van de overheid om het project nieuw leven in te blazen en nieuwe functies voor de wallets introduceert, kent het nog ‘slechts’ 261 miljoen gebruikers. Op een bevolking van ruim 1,4 miljard mensen is het lastig om dat als een overwinning te beschouwen.
Naast dat getal van 261 miljoen gebruikers, staat namelijk het getal van ruim 900 miljoen Chinezen die gebruik maken van mobiele betalingen. Een groot deel van die mensen laat hiermee zien vooralsnog geen interesse te hebben in de digitale versie van de yuan.
Verandering nodig
Volgens Xie is er met name verandering nodig in de manier waarop de digitale yuan ingezet kan worden. Op het moment van schrijven zet China de digitale munt vooral in als vervanging voor cash. Xie ziet juist meer toepassingen in de financiële wereld, door de munt bijvoorbeeld te koppelen aan financiële producten als leningen om de adoptie te boosten.
Hij vergelijkt de digitale yuan met andere betaalsystemen in het land als WeChat Pay, Alipay en de QQ Wallet, die het ook mogelijk maken om te investeren en lenen. Deze betaalmethoden hebben volgens Xie een manier gevonden om de dagelijkse consumptie beter en eenvoudiger te maken.
Het is wel mogelijk om de digitale yuan te gebruiken voor wat bestaande zaken, maar daar ziet Xie weinig toegevoegde waarde. “Mensen gebruiken de originele opties en vinden veranderingen maar moeilijk”, aldus de voormalig centrale bankier van het land. Tot nu toe is de ‘crypto‘ van de Chinese overheid nog niet echt een succes te noemen, wat je te denken geeft over de Westerse initiatieven.