Foto: Bennian/Shutterstock
Misschien lijkt het er niet op, maar er wordt hard gewerkt aan regulatie voor de crypto-industrie. De Europese Unie wil volgens de planning ergens in 2024 nieuwe regelingen invoeren, en ook het Verenigd Koninkrijk wil niet achterblijven. Volgens een belangrijke functionaris van het VK wil het koninkrijk al binnen 12 maanden nieuwe regels hebben ingevoerd.
Snel crypto regulatie in het VK
Dat verklaart Andrew Griffith, staatssecretaris van het Britse Ministerie van Financiën, afgelopen maandag in een interview met CNBC. De regulatie moet zowel pragmatisch als proportioneel zijn – het moet mogelijk blijven om baat te hebben bij de crypto-sector terwijl er duidelijke regels voor de sector zijn.
Het is volgens hem voor het eerst in decennia dat het mogelijk is om het land goed te positioneren voor een dergelijke sector, juist vanwege het vertrek uit de Europese Unie. Sinds Brexit heeft het VK namelijk de touwtjes omtrent regulatie helemaal zelf in handen, terwijl het voorheen rekening moest houden met wetgevingen van de EU.
Ook verklaart hij dat een deel van de set aan regulaties al eerder zal komen met andere financiële regulaties. Dat zal betrekking hebben op het afwikkelen van betalingen met stablecoins. De overheid mikt op de komende 12 maanden voor de introductie van algemene regulaties voor crypto.
Op de vraag of er een planning is voor de uitgifte van een digitale pond (lees: een CBDC of Central Bank Digital Currency) verklaarde hij dat dit project een lange ontwikkeling nodig heeft. “Er zijn uitdagingen rondom privacy er zijn problemen met de technologie. Als je een soevereine digitale valuta uit gaat geven heb je de beste technologie en infrastructuur nodig,” aldus Griffith.
Britse banken in de knel
Een paar weken geleden bleek dat de Britse overheid nog steeds erg open staat voor crypto – dit was immers één van de speerpunten van Premier Sunak in de afgelopen verkiezingen. Maar de bankensector in het VK blijkt er minder blij mee te zijn. Onlangs weigerden Britse banken zaken te doen met crypto-bedrijven, vermoedelijk omdat ze de sector te risicovol vonden.
Nog niet zo lang geleden kwam het Britse bankenstelsel in de problemen doordat de Britse staatsobligaties die de sector als onderpand gebruikt te hard in waarde waren gedaald. Ondertussen is het Non-Fungible Token (NFT) project van Sunak op de lange baan geschoven wegens een overvloed aan andere prioriteiten.