Foto: Melinda Nagy/Shutterstock
De Britse overheid zal spoedig plannen om de crypto industrie te reguleren bekend gaan maken. Vooral stablecoins zullen het onderwerp worden van extensieve regelgeving, dat meldt CNBC. Het lijkt erop dat de Engelse Minister van Financiën, Rishi Sunak, binnen nu en een paar weken tijd het nieuwe raamwerk ter regulatie kenbaar zal maken.
Britse bitcoin-regulatie
Volgens CNBC zijn de eerste geluiden redelijk positief voor de crypto industrie. Er zal geen verbod of andere draconische maatregelen komen. In plaats daarvan zal de regulatie de broodnodige wettige duidelijkheid creëren. Vooralsnog blijft de onzekerheid onder Engelse crypto investeerders groot, omdat het niet duidelijk is wat nu precies de positie van de crypto industrie is binnen de Engelse wet.
Functionarissen binnen het Ministerie zouden zich bewust zijn van de complexheid van cryptocurrencies en stablecoins. Daarnaast zouden zij ook bereid zijn om te luisteren naar experts binnen de industrie. Zo heeft er recent veel overleg plaatsgevonden tussen het Ministerie en enkele vooraanstaande crypto bedrijven, waaronder de Gemini exchange, een handelsplatform als het Nederlandse SATOS.
Stablecoins
CNBC stelt dat het vooral stablecoins zijn waar de Engelse overheid zich enigszins zorgen over maakt. Stablecoins zijn cryptocurrencies waarvan de waarde is gekoppeld aan een onderliggende valuta, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar. De stablecoin sector is de afgelopen jaar astromisch hard gegroeid en deze groei baart regulatoren zorgen.
Tether, ’s werelds grootste stablecoin, heeft nu een totale circulerende voorraad van meer dan 80 miljard dollar. Dat is een reusachtige stijging ten opzichte van slechts ongeveer 4 miljard dollar twee jaar geleden. Deze stablecoins hebben ook tot serieuze bezorgdheid geleid bij de toezichthouders, die vrezen dat ze niet volledig worden gedekt door een gelijkwaardige hoeveelheid reserves, en worden gebruikt voor het witwassen van geld en andere illegale activiteiten.
Niet alleen in het Verenigd Konkrijk wordt met argusogen gekeken naar stablecoins door regulatoren. Ook in de Verenigde Staten maken regulatoren zich zorgen over stablecoins. Zo noemde de voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) stablecoins een tijdje terug nog ‘poker chips’.