Nick de Jong Nick de Jong
3 min. leestijd

Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X

In de video loopt hij mank, een bevestiging dat hem zorg ontzegt wordt

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X

Foto: Wirestock Creators/Shutterstock

Sinds februari van dit jaar zit een onderdirecteur van crypto exchange Binance in een Nigeriaanse gevangenis. Het gerechtelijk proces loopt al maanden, terwijl de gezondheid van de directeur steeds verder achteruit zou gaan. In recent opgedoken beelden is duidelijk te zien dat het niet goed met hem gaat en dat elke vorm van hulp wordt afgehouden.

Situatie inhumaan en vernederend

Op het sociale media platform X deelde de hoogste directeur van Binance, Richard Teng, de beelden van de in detentie zittende directeur Tigran Gambaryan. Een gebruiker met de naam “OneJoblessBoy” plaatste de beelden op 2 september, kort na de zitting van die dag. Hierop was te zien dat Gambaryan mank en leunend op één kruk door een gang heen loopt. Naast hem staat een beveiliger van de rechtbank, die hem weigert te helpen.

Gambaryan spreek de mensen aan zijkant van de ruimte aan en zegt dat hij geen rolstoel mag gebruiken. En dat de beveiliger instructies zou hebben gehad om hem niet te helpen. Wanneer de Binance directeur de beveiliger toch probeert vast te houden, deelt hij mede dat Gambaryan hem los moet laten en zelf kan lopen.

Bij de berichten die Teng opnieuw deelt op X, vraagt hij om Gambaryan direct vrij te laten. Zodat hij naar zijn familie kan en de juiste medische behandelingen kan ondergaan. De directeur bestempelde de behandeling van zijn collega inhumaan.

Nieuw verzoek vrijlaten Gambaryan

De zitting op maandag ging over een nieuwe aanvraag die de advocaten van Gambaryan hadden ingediend. Hierin verzochten zij om hun cliënt vanwege medische redenen op borgtocht vrij te laten. Zodat hij vervolgens de juiste medische behandelingen kan krijgen.

De directeur zou inmiddels al malaria, een longontsteking, een amandelontsteking en een hernia in zijn rug hebben opgelopen. Dit laatste zorgt momenteel voor veel pijn en maakt het lopen bijna onmogelijk.

De aanklager, de Economic and Financial Crimes Commission (EFCC), die hem verdenken van het witwassen van geld, heeft ook gereageerd op de aanvraag. Volgens hen zou Gambaryan niet ziek zijn en medische hulp juist weigeren.

Ook de autoriteiten achter de Kuje gevangenis, waar de directeur momenteel verblijft, lijken niet mee te willen werken. Eerder weigerde zij het ook al om medische gegevens te delen. Echter hadden zij besloten om afgelopen maandag toch enkele details te openbaren. Zo zou Gambaryan direct geopereerd moeten worden, maar de onderliggende details zoals een MRI-scan werd dan weer niet gedeeld.

De directeur zou op dit moment niet alleen weggehouden worden van medische hulp, maar hij zou ook maar moeizaam in contact komen met zijn advocaten en de Amerikaanse ambassade. Volgens de vrouw van Gambaryan is de situatie inhumaan en vernederend.

De Amerikaanse overheid zou meer moeten doen om haar man te helpen. En bovendien zouden er gevolgen moeten zitten aan het niet opvolgen van de wet en mensenrechten. Op 4 september zal de rechter een volgende zitting houden over de aanvraag van de advocaten.

Maar waar blijft die crypto bullrun nou?

In onze nieuwe podcast op Spotify of Apple podcast bespreken onze hosts het laatste crypto nieuws, en waar ingezoomd wordt op de meest gestelde vraag: Waar blijft de bitcoin bullmarkt nou? Ivan en Raoul duiken dieper in de Bitcoin cycles. Hoe ver zitten we van een ‘normale’ cycle af, en wat kunnen we verwachten van de bullmarkt?

Gratis luisteren

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
Nalatige crypto wetgeving leidt tot tik op de vingers voor Britse waakhond
Britse overheid maakt Bitcoin ‘officieel bezit’ met nieuwe cryptowet
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Advertentie