Roy van Krieken Roy van Krieken
2 min. leestijd

Uitkomst van SBF-rechtszaak veroorzaakt onrust in de crypto gemeenschap

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
sbf-rechtszaak-crypto-community

Foto: Shutterstock/everything possible

Sam Bankman-Fried (SBF), de ‘Crypto koning’ achter het FTX debacle, heeft zich in een rap tempo omgetoverd van een lieveling tot een gehaat man voor velen. SBF heeft nu een groot aantal aanklachten aan zijn broek hangen, maar gisteren werd bekend dat Justitie hem niet zou gaan vervolgen voor het illegaal doen van politieke donaties in de Verenigde Staten. De crypto gemeenschap is het hier niet mee eens, en eist dat SBF tot de laatste letter van de wet vervolgd wordt.

SEC valt OpenSea aan in nieuwe cryptorechtszaak, NFT-markt in gevaar
SEC valt OpenSea aan in nieuwe cryptorechtszaak, NFT-markt in gevaar

Het lot van de ‘Crypto koning’

Het faillissement van FTX in november 2022, destijds gewaardeerd op $30 miljard, liet een zwart gat van $8 miljard aan klantentegoeden achter. Al snel werd duidelijk dat de ondergang van FTX de schuld was van SBF en zijn consorten. Dat resulteerde er uiteraard in dat de crypto-gemeenschap zich tegen hem keerde.

Na de schuldigverklaring van SBF in november over beschuldigingen van fraude en witwassen, hebben de aanklagers nu dus besloten geen tweede proces te voeren.De zes overgebleven aanklachten omvatten onder meer samenzwering tot omkoping, en het opereren van een ongeregistreerd geldtransactie bedrijf. Deze beslissing om geen tweede proces te starten, onder het mom van het “grote publieke belang” voor een snelle afronding, heeft de crypto-gemeenschap in rep en roer gezet. Deze beslissing vindt geen steun onder de crypto-gemeenschap. Zo stelt de chief legal officer van Coinbase, Paul Grewal, het volgende op X:

“Het publieke belang van een openbare aanklacht is bijna altijd van belang. Aanklachten over campagnefinanciering staan bovenaan deze lijst. Welke politici en anderen wat wisten en wanneer, zijn kritische vragen die een antwoord verdienen.”

Advertisement

FTX en de nasleep

Het einde van de FTX-zaak benadrukt een cruciaal moment in crypto-regulatie en -gerechtigheid. Terwijl Bankman-Fried wacht op zijn vonnis, blijft de bredere vraag over de toekomstige regulering van cryptocurrencies en de verantwoordelijkheden van hun leiders.

De afloop van deze zaak zal niet alleen invloed hebben op de betrokken individuen maar ook op de manier waarop de wereld naar crypto-regulatie kijkt. Het is een herinnering aan het belang van transparantie, ethiek en de noodzaak voor een robuust juridisch kader binnen de snel evoluerende wereld van crypto.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

'De SEC is de rechtbank aan het misleiden', zegt crypto-topman
‘De SEC is de rechtbank aan het misleiden’, zegt crypto-topman
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto
Cryptosalaris wint in rechtbank: werkgever moet uitbetalen in crypto
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Advertentie