Roy van Krieken Roy van Krieken
3 min. leestijd

Twee broers aangeklaagd voor crypto oplichting van $60 miljoen

SEC klaagt duo aan voor massale oplichting met niet-bestaande handelsb

s
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Cientos de miles de criptoinversores afectados por el fraude en 2023

Foto: AlyoshinE/Shutterstock

Twee broers zijn aangeklaagd voor crypto oplichting van $ 60 miljoen door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). In de aanklacht kwam naar boven dat de twee broers een bot zouden hebben gemaakt waarmee ze op een platform voor crypto verschillende investeerders zouden hebben opgelicht.

Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X
Video van gegijzelde directeur van cryptobeurs verspreid op X

De crypto-aanklacht van de SEC

De SEC heeft de broers Jonathan en Tanner Adam beschuldigd van een poging tot het oplichten van maar liefst 80 verschillende investeerders. Ze zouden de investeerders willen oplichten met een ponzi-plan van $60 miljoen. Een ponzi-plan is een methode om mensen op te lichten door een investering aan te bieden waarbij de uitbetaalde bedragen volledig of deels worden gefinancierd uit de inleg van nieuwe klanten.

Voor dit plan was een handelsplatform van crypto activa betrokken. Dit crypto nieuws heeft de SEC-maandag 26 augustus bekend gemaakt.  De broers zouden vanaf januari 2023 tot juni 2024 de investeerders hebben gelokt met de belofte op een hoog rendement van 13,5 procent. Dit zou gaan door middel van een leenpools die ontworpen zouden zijn om flashleningen te financieren en transacties te voltooien.

Advertisement

Het bewijs van de SEC

Volgens de SEC bleek er echter heel wat anders te spelen. De SEC onthulde dat deze claims ongegrond waren. De fondsen werden gebruikt voor persoonlijk gebruik in plaats van dat de fondsen werden gebruikt voor crypto doeleinden. Daarom worden de broers beschuldigd van crypto-oplichting.

De SEC kwam erachter dat de handelsbot die de operatie zou moeten dragen helemaal niet bestaat. De uitgaven van de fondsen werden voor privédoeleinden gedaan. Zo hebben de broers met het geld van de investeerders de bouw van een appartement van € 30 miljoen gefinancierd.

Daarnaast hebben ze 1,8 miljoen uitgegeven aan een woonhuis voor één van de broers, Jonathan Adam. Dit woonhuis zou bedoeld zijn voor Jonathan Adam en zijn familie in Texas. De woordvoerder, Justin C. Jeffries, adjunct-directeur handhaving bij het regionale kantoor van de SEC in Atlanta zei hier het volgende over:

“Zoals we beweren, beloofden de gebroeders Adam hun investeerders een hoog rendement op een crypto-investering die niet bestond, en gebruikten ze vervolgens investeerdersfondsen om Ponzi-achtige betalingen te doen en om designerartikelen, recreatievoertuigen en huizen van miljoenen dollars te kopen”.

Britse overheid maakt Bitcoin ‘officieel bezit’ met nieuwe cryptowet
Britse overheid maakt Bitcoin 'officieel bezit' met nieuwe cryptowet

Een noodbevriezing op crypto-tegoeden

Verder heeft de SEC aangekondigd dat ze een noodbevriezing van activa verlenen tegen Jonathan Adam en Tanner Adam. De fondsen van de bedrijven van beide broers zijn ook bevroren, dit gaat om GCZ Global LLC en Triten Financial.

Om het ponzi-plan stop te kunnen zetten, is deze noodbevriezing toegestaan. Deze bevriezing heeft gevolgen voor meer dan 80 investeerders in het hele land.

De SEC is bezig met een juridisch proces tegen de gebroeders Adam. De juridische procedure gaat over de overtredingen van de anti-fraudebepalingen onder de federale effectenwetten. De SEC wil ervoor zorgen dat er een permanent verbod voor de verduisterde fondsen komt en er een civiele boete wordt gegeven.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Amateur bitcoin miner krijgt door toeval de jackpot, in één klap rijk
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, twijfelt over onverwacht fortuin
Vrouw (26) ontving €2,5 miljoen in crypto, worstelt met nieuwe realiteit
Bitcoin-eenjaar-geleden-rekensom-wat-1000euro
Rekensom: Wat €1000 in Bitcoin een jaar geleden nu waard zou zijn
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Bitcoin op scherp, zet woensdag en donderdag in je agenda
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Wat kan Bitcoin fataal worden en de koers naar €0 sturen?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
SEC bestempelt nog meer crypto als effecten in strijd tegen Binance
Nalatige crypto wetgeving leidt tot tik op de vingers voor Britse waakhond
Britse overheid maakt Bitcoin ‘officieel bezit’ met nieuwe cryptowet
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Crypto-waakhond SEC onder vuur om dubieuze personeelskeuzes
Advertentie